Komeet Wild 2

Komeet Wild 2 werd ontdekt in januari 1978 door de Zwitserse astronoom Paul Wild. (spreek uit”Vilt”)

De komeet heeft een omlooptijd om de Zon van 6,39 jaar en dat is best wel kort voor een komeet. De baan van de komeet is niet cirkelvormig maar lijkt meer op een ellips. Komeet Wild 2 komt iets binnen de baan van mars. Het verste punt bevindt zich voorbij de baan van Jupiter.

De kern van komeet Wild 2 gefotografeerd door de Stardust-sonde.
De kern van komeet Wild 2 gefotografeerd door de Stardust-sonde.

Als we vanaf de Aarde en komeet zie dan zien we eigenlijk alleen maar het gas en sof dat door de komeet wordt uitgestoten. Het gas en stof vormt de coma en de staarten die duizenden kilometers lang kunnen zijn. Het vaste deel van de komeet noemen we de kern en die bevindt zich in het midden van de coma. De kern van Wild 2 is slechts vijf kilometer in doorsnede.

In 2004 heeft de Stardust-sonde een bezoek gebracht aan Wild 2. Stardust maakte mooie foto’s en verzamelde stofdeeltjes om te onderzoeken. Deze stofdeeltjes zijn teruggebracht naar de Aarde.

Artist impression van de Stardust-sonde bij komeet Wild 2
Artist impression van de Stardust-sonde bij komeet Wild 2

Eerste publicatie: 30 juni 2013

We doen ons best om alle artikelen zonder taal-, tik- en inhoudelijke fouten te plaatsen maar ondanks alle controle zie je zelf vaak je eigen fouten niet meer. Daarom stellen we het uitermate op prijs als je een fout komt melden!
Als je een spelfout hebt gevonden selecteer dan a.u.b. de tekst en druk Ctrl+Enter. Heb je een inhoudelijke fout gevonden, schrijf dan in het commentaarveld wat er volgens jou niet correct is.
We proberen alle gemelde fouten zo snel als mogelijk te verbeteren. Omdat de meldingen anoniem zijn vindt er geen communicatie plaats met de indiener. We houden ons het recht voorbehouden om meldingen niet te verwerken.

%d bloggers liken dit:

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: