Kometen

Komeet Linear

Komeet Linear werd op 27 september 1999 ontdekt door het Lincoln Near-Earth Asteroid Research program (afgekort LINEAR) in New Mexico. De komeet had zijn dichtste nadering tot de Zon op 26 juli 2000. De afstand bedroeg toen 114 miljoen kilometer.

Wetenschappers zijn er niet zeker van of Linear ooit eerder dicht bij de Zon is geweest en ze zijn er niet zeker van of de komeet ooit terug zal komen. Als de komeet terugkomt dan zal dat pas over enkele jaren zijn.

De uitbarsting van komeet LINEAR waargenomen door de Hubble Space Telescope in juli 2000
De uitbarsting van komeet LINEAR waargenomen door de Hubble Space Telescope in juli 2000

 

Vergeleken met andere recente kometen als Hale-Bopp en Hyakutake was Linear een lichtzwakke komeet. Op zijn helderst was de komeet net met het blote oog zichtbaar als een wazig vlekje tussen de sterren. Maar Linear voerde een geweldige show op voor de Hubble Telescoop. De Hubble nam de komeet waar op 5 en 7 juli 2000. Op 5 juli 2000 blies de komeet een deel van zijn korst op. De Hubble zag toen de helderheid toenemen met 50% binnen een paar uur tijd. Astronomen waren verrukt want dergelijke waarnemingen helpen om de opbouw van kometen beter te leren begrijpen.

 

Eerste publicatie: 30 juni 2013

Meer over kometen