Chinese Tianwen 1 probe komt net voor Chinees nieuwjaar in een baan om Mars

Mars gefotografeerd door
Eerste opname van Mars gemaakt door de Chinese Tianwen 1. Credit: CNSA

De eerste onafhankelijke Chinese missie naar Mars, Tianwen 1, werd op 23 juli 2020 vanaf het Wenchang Space Launch Center in de provincie Hainan gelanceerd met behulp van een Lange Mars 5 raket. Het is de eerste Chinese missie naar een andere planeet dan de Aarde.

Het is de bedoeling dat de Tianwen 1 op 10 februari, 2 dagen voor Chinees nieuwjaar, in een baan om de rode planeet komt, aldus de China Aerospace Science and Technology Corporation.

Dit staatsbedrijf meldde afgelopen week in een persbericht dat de Tianwen 1 een remoperatie zal uitvoeren om snelheid te minderen en daarna zoor de zwaartekracht van mars zal worden ingevangen.

De ruimtesonde is inmiddels meer dan 196 dagen onderweg en heeft meer dan 450 miljoen kilometer afgelegd. Tianwen 1 is nu ongeveer 170 miljoen kilometer van de Aarde verwijderd. Afhankelijk van de banen van de twee planeten is Mars tussen de 55 miljoen kilometer en 300 miljoen kilometer verwijderd van de Aarde.

Deze afremoperatie is van cruciaal belang voor het slagen van de missie want als deze mislukt dan zal de ruimtesonde aan Mars voorbijschieten en zal de ruimtesonde doelloos door ons zonnestelsel gaan zwerven.

Tijdens het afremmen spelen begeleidings-, navigatie- en controlesystemen een hoofdrol want die systemen zijn verantwoordelijk voor het berekenen en aanpassen van iedere manoeuvre.

De baan van de Chinese marssonde Tianwen 1
De baan van de Chinese marssonde Tianwen 1. Credit: CNSA

De China National Space Administration zei eerder dat als alles volgens schema verloopt de 5 ton zware ruimtesonde, die uit twee grote delen bestaat: de orbiter en de lander, meer dan 470 miljoen kilometer hebben afgelegd voor in een baan om Mars te komen. De ruimtesonde is dan 193 miljoen kilometer van de Aarde verwijderd.

Tijdens zijn reis naar de rode planeet heeft de ruimtesonde al diverse baancorrecties gemaakt.

Het uiteindelijke doel van de missie is om in mei een rover een zachte landing te laten maken op het zuidelijke deel van Utopia Planitia van Mars. Dit is een grootste bekende inslagbekken in het zonnestelsel. De marsrover gaat er wetenschappelijk onderzoek verrichten.

Eerste publicatie: 7 februari 2021
Bron: Xinhua persbureau