Het Qi Xi festival – Valentijnsdag in China

De herdersjongen en het wevende meisje
Afbeelding van de herdersjongen en het wevende meisje die nu nog steeds worden vertegenwoordigd tijdens het Qi Xi Jie festival.

Het Qi Xi festival valt altijd op de zevende dag van de zevende maan maand van de Chinese kalender. Het festival wordt ook wel het Dubbel 7-festival genoemd en het is in China wat in het westen Valentijnsdag is. Het is ook een belangrijke dag voor meisjes en daarom wordt het ook wel het Jonge Meiden-festival genoemd. Het is een romantisch festival en dat heeft te maken met de legende van Niu Lang en Zhi Nu.

De legende van Niu Lang en Zhi Nu

Het is één van de vier Chinese folkloristische legendes die over de liefde gaan. Er wordt gezegd dat Niu Lang een herder was die, ondanks dat hij zonder ouders was opgegroeid, een goed hart had. Hij leefde samen met zijn broer en schoonbroer door wie hij werd mishandeld. Op een dag werd hij verdreven uit zijn huis en ontmoette hij een oude man (eigenlijk een bovennatuurlijk wezen) die hem naar het zieke vee van de hemel bracht. Door de goede zorgen van Niu Lang en genas het vee. De koe toonde haar dankbaarheid door hem voor te stellen aan Zhi Nu, een elf uit de hemel. Ze werden verliefd op elkaar en de trouwden. Ze hadden een gelukkig leven waarbij Niu lang op het land werkte en Zhi Nu weefde. Ze kregen twee kinderen, een jongen en een meisje. Echter hun geluk duurde niet lang. De koning van de hemel hoorde over Zhi Nu’s daden en hij haalde haar terug naar de hemel. Met behulp van de koe vloog Niu Lang samen met zijn kinderen achter zijn vrouw aan naar de hemel. Op het moment dat ze elkaar bijna konden aanraken maakte de koningin van de hemel een grote rivier tussen de twee geliefden in. De twee plengden zoveel tranen dat zelfs de koningin er medelijden mee kreeg. Ze stond de twee toe elkaar jaarlijks te kunnen ontmoeten op de zevende dag van de zevende maan maand. De naam van het festival is van deze dag afgeleid.

Iedere streek heeft zijn eigen gebruiken maar een veel voorkomend gebruik is dat meisjes bidden om goed te kunnen borduren. Omdat Zhi Nu wordt gezien als een knappe vrouw die dol is op weven worden er in de avonduren van het feest door jonge meisjes van alles aan elkaar genaaid en wordt er lekker fruit geserveerd om Zhi Nu te aanbidden om net zo goed te kunnen handwerken als zij kon.

Op het platteland worden er aan de legende ook twee sterren gekoppeld. De oudere mensen vertellen de jongeren over deze legende. Het feest wordt overigens niet heel erg veel meer gevierd.

In de grote Chinese steden is het westerse Valentijnsdag tegenwoordig veel populairder onder de jongere mensen maar de legende over Niu Lang en Zhi Nu wordt nog steeds van generatie op generatie overgeleverd.

Datums van het Qi Xi Jie festival

Jaar Dag
2017 28 augustus
2018 17 augustus
2019 7 augustus
2020 25 augustus
2021 14 augustus
2022 4 augustus
2023 22 augustus
2024 10 augustus
2025 29 augustus

 

Eerste publicatie: 28 augustus 2017
Laatste revisie: 23 augustus 2020