Ruimtevaartnieuws

Chinese sonde op weg naar Mars maakt selfie

Tianwen-1 maakt selfie
De Chinese Tianwen-1 Marsverkenner gezien door een kleine camera die door de ruimtesonde is uitgestoten. De foto is gemaakt toen de Tianwen-1 ongeveer 24 miljoen kilometer van de Aarde was verwijderd. Credit: CNSA

De Chinese Tianwen-1 ruimtesonde heeft op zijn weg naar Mars enkele selfies naar de Aarde gestuurd. Ze zijn gemaakt door een kleine camera die door de ruimtesonde werd uitgestoten.

Een kleine camera die aan beide zijden is uitgerust met groothoeklenzen werd vanuit de ruimtesonde de ruimte ingeblazen. De kleine camera nam iedere seconde een foto en stuurde die gegevens naar de Tianwen-1. De ruimtesonde stuurde ze daarna door naar de Aarde.

Een van de foto’s toont het goudkleurige, zeskantige structuur van de Tianwen-1 orbiter, twee zilverkleurige zonnepanelen en de conische dop waar de rover zich in bevindt. Dit allemaal tegen de zwarte achtergrond van de ruimte. Een tweede opname toont de ruimtesonde vanaf een grotere afstand. Tianwen-1 is een ambitieuze missie die bestaat uit een orbiter, een lander en een rover.

Tianwen-1 maakte ook foto’s van de uitgestoten camera die weg tuimelt van de ruimtesonde. De China National Space Administration gaf de nieuwe foto’s op 1 oktober 2020 vrij. Dat is een nationale feestdag in het land.

Afgelopen vrijdag voltooide de Tianwen-1 ook een koerscorrectie. De hoofdmotor van de ruimtesonde werd gedurende 480 seconden afgevuurd en de baan en de koers van de ruimtesonde aan te passen.

De koerscorrectie zorgde er voor dat het baanvlak van de Tianwen-1 werd aangepast van 1° tot 1,8° om gelijk te komen met het baanvlak van Mars.

Afgelopen vrijdag was de Tianwen-1 ongeveer 29,4 miljoen kilometer van de Aarde verwijderd. I totaal heeft de ruimtesonde inmiddels meer dan 188 miljoen kilometer afgelegd.

Tianwen-1 heeft op zijn reis naar Mars eerder al twee kleinere koerscorrecties ondergaan. De tweede koerscorrectie werd op 20 september 2020 uitgevoerd. De missieleiding hebben tijdens de reis de instrumenten van de Tianwen-1 getest en die lijken allemaal in goede gezondheid te verkeren.

De Tianwen-1 werd op 23 juli 2020 met behulp van een Lange Mars 5 vanaf de lanceerbasis Wenchang gelanceerd. De ruimtesonde zal in februari 2021 bij mars arriveren en in een baan om de planeet worden gebracht. De bedoeling is dat medio april 2021 de rover op de rode planeet zal landen.

De zeswielige, door zonne-energie aangedreven rover is ontworpen om 90 Martiaanse dagen (93 Aardse dagen) te overleven. De orbiter, die zeven wetenschappelijke instrumenten aan boord heeft, zal gedurende een volledig Martiaans jaar, twee aardse jaren, functioneren en daarbij ook als verbindingssatelliet dienen tussen de lander, rover en de Aarde.

Eerste publicatie: 13 oktober 2020
Bron: diverse persberichten, xinhua.net