Ruimtevaartnieuws

Chinese Zhurong-missie op Mars verlengd

panoramafoto door de Zhurong rover
Een panoramafoto van het gebied waar de Chinese Zhurong rover zich omstreeks 15 augustus 2021 bevond. Credit: CNSA/PEC

De Chinese Zhurong rover heeft zijn drie maanden durende missie op Mars erop zitten maar gaat verder met het verkennen van de rode planeet.

Volgens de China National Space Administration (CNSA) had Zhurong op 15 augustus 2021 zijn 90 Sol durende missie in Utopia Planitia erop zitten. Eén Sol, een dag op Mars, duurt 24 uur en 40 minuten dus 90 Sol zijn ongeveer 92 aardse dagen.

Sinds de landing op 14 mei 2021 op Mars maakte de rover selfies met zijn landingsplatform en reed het ding ongeveer 890 meter over het oppervlak. Er werden verschillende stenen en duinen onderzocht en de rover bracht ook een bezoekje aan enkele onderdelen die tijdens de landing werden afgestoten.

Nieuwe beelden van de rover laten het terrein zien dat hij het laatst heeft bereikt. Zhurong zal dit gebied blijven doorkruisen. Men denkt dat dit gebied onder de kustlijn van een oude oceaan ligt in het zuiden van Utopia Planitia.

Volgens CNSA werken de zes wetenschappelijke instrumenten aan bord van de rover prima. De rover heeft, met Tianwen 1 als verbindingsstation, ondertussen 10 gigabyte aan wetenschappelijke gegevens teruggestuurd. Die informatie moet wetenschappers Mars en zijn geschiedenis beter laten begrijpen.

De Tianwen 1 ruimtesonde komt eenmaal per dag over de positie van de Zhurong rover en dan worden alle gegevens naar de Aarde gestuurd. Midden september tot eind oktober gaan zowel de ruimtesonde als de rover in een veilige mode. Dit heeft te maken met het feit dat er als gevolg van een conjunctie met de Zon in die periode geen communicatie tussen de Aarde en Mars mogelijk is

Vanaf de Aarde gezien bevindt Mars zich dan aan de andere kant van de Zon, we kunnen de planeet dan niet zien. Geladen deeltjes van de Zon verstoren ook de radiocommunicatie tussen de beide planeten en dat betekent dat Zhurong dan autonoom zal moeten functioneren. Dat geldt overigens ook voor de Curiosity en de Perseverance van de NASA die beiden tussen 2 oktober en 14 oktober zelfstandig hun werk uit moeten voeren.

Kaart met de afgelegde route van Zhurong
Kaart met het traject dat de Chinese Zhurong rover heeft afgelegd sinds hij van zijn landingsplatform is afgereden. De rover rijdt zuidwaarts. Credit: CNSA.

Als Zhurong weer volledig actief is gaat hij verder naar een structuur die wordt beschreven als een groef op een afstand van 1,6 kilometer van zijn huidige positie. Ondertussen zal Tianwen 1 enige tijd na de conjunctie van baan veranderen om de ruimtesonde in staat te stellen Mars volledig te onderzoeken met behulp van zijn zeven wetenschappelijke instrumenten. De vluchtleiding werkt aan plannen om een baan te maken van waaruit de ruimtesonde kan werken maar ook de Zhurong kan ondersteunen bij het overzetten van data.

Tianwen 1 werd op 20 juli 2020 gelanceerd en het is de eerste onafhankelijke Chinese interplanetaire missie. De ruimtesonde kwam in februari 2021 in een baan om Mars. Zhurong maakte in mei een geslaagde landing op de planeet.

Eerste publicatie: 22 augustus 2021
Bron: Xinhua.net