Ruimtevaartnieuws

Shenzhou 13 staat klaar voor noodgeval in ruimtestation Tianhe

lancering Shenzhou 12 met een Lange Mars 2F
Een Chinese Lange Mars 2F lanceerde op 17 juni 2021 drie astronauten naar de Tianhe kernmodule van het Tiangong ruimtestation. Credit: CASC.

China heeft dan wel de afgelopen maand met succes drie astronauten naar zijn gloednieuwe ruimtestation gelanceerd maar aan de grond zijn de voorbereidingen voor een nieuwe raket, bedoeld voor noodgevallen, bijna afgerond.

Op 17 juni 2021 werd de Shenzhou 12 missie, met aan boord drie astronauten, naar het Tianhe ruimtestation gelanceerd. Ze werden met een Lange Mars 2F gelanceerd en bereikten zes uur later al het ruimtestation. Deze bemanning bestaat uit de astronauten Nie Haisheng, Liu Boming en Tang Hongbo.

Ingenieurs van het Jiuquan Satellite Launch Center in de Gobi woestijn bereiden nu een volgende Lange Mars 2F en de Shenzhou 13 voor. Dit koppel moet klaarstaan op het lanceerplatform voor een snelle lancering mochten er problemen in de ruimte optreden.

Shenzhou 12 is gekoppeld aan het ruimtestation. Vanwege ruimteafval of andere redenen kan de Shenzhou 12 gevaar lopen bij een terugkeer naar de Aarde. Shenzhou 13 staat dan klaar voor een snelle reddingsmissie, aldus een zegsman op CCTV.

Deze noodplanning doet denken aan de “Launch on Need”-missies van de NASA die gepland waren om bemanningen van de space shuttles te redden als hun ruimtevaartuigen schade hadden opgelopen in een baan om de Aarde.

Tianhe biedt woonruimte voor de bemanning en voortstuwing voor het ruimtestation. Het heeft een achterste koppelpoort en een voorste koppelpoort waarmee nog twee modules kunnen worden aangesloten en andere ruimtevaartuigen kunnen koppelen.

De Shenzhou, die in 1999 zijn eerste testvlucht maakte, is ook geüpgraded om een langere levensduur te hebben. Hierdoor kan het ruimtevaartuig langer aan het ruimtestation worden gekoppeld om reguliere, zes maanden durende bemande missies mogelijk te maken.

De Shenzhou 12 missie zal drie maanden duren. In die tijd zullen astronauten twee ruimtewandelingen uitvoeren, een 10 meter lange robotarm gebruiken en nieuwe regeneratieve levensonderhoudende systemen testen.

Als er geen noodsituaties zijn zal Shenzhou 13 omstreeks oktober 2021 worden gelanceerd. In september zal de Tianzhou 3 een bevoorradingsmissie uitvoeren als voorbereiding op de komst van de nieuwe bemanning. Het China Manned Space Agency (CMSA) zegt dat de Shenzhou 13 missie zes maanden gaat duren. Shenzhou 14 zal dan worden klaargezet als noodhulp voor Shenzhou 13.

In 2022 wil China nog zes lanceringen uitvoeren om het ruimtestation helemaal af te bouwen. Volgens jaar worden er nog twee modules gelanceerd, Wentian en Mengtian geheten. Daarnaast worden er nog twee bemande vluchten, Shenzhou 14 en Shenzhou 15, en de Tianzhou 4 en 5 vrachtmissies uitgevoerd.

Eerste publicatie: 27 juni 2021
Bron: Xinhua en anderen