China neemt nieuwe grote zonnetelescoop in gebruik
Wetenschappers van de Chinese Academie van Wetenschappen kondigden vandaag aan dat ze de eerste en voorlopig ‘s werelds grootste zonnetelescoop in gebruik hebben genomen.
De Chinese Large Solar Telescope (CLST) heeft een opening van 1,8 meter en werd ontwikkeld door het Instituut voor Optica en Elektronica van de Academie van Wetenschappen. De eerste serie hoge resolutieopnames van het oppervlak van de Zon werd op 10 december 2019 gemaakt, aldus het persbericht.
De laatste jaren hebben meer landen plannen voor zonnetelescopen van 2 meter en meer gepresenteerd. De grootste zonnetelescopen ter wereld omvatten onder andere de 1,6 meter GST in de Verenigde Staten en de 1,5 meter GREGOR in Duitsland.
In de Verenigde Staten wordt momenteel gewerkt aan de oplevering van de 4 meter DKIST zonnetelescoop op Hawaii en de Europese 4 meter EST zonnetelescoop bevindt zich nog in de ontwerpfase.
Voor de CLST was de 1 meter New Vacuüm Solar Telescope, die door de Yunnan Observatories was ontwikkeld, de grootste zonnetelescoop in China.
Volgens Rao Changhui, hoofd van het project, zal de CLST uitgerust worden met een systemen voor adaptieve optiek, detectie van magnetische velen en detectie van snelheidsvelden.
Met het toenemen van de zonneactiviteit zal het ruimteweer steeds heviger worden. In de toekomst zal de zonnetelescoop dan ook gebruikt worden om de activiteit van de Zon te bestuderen waardoor er data beschikbaar komen om het ruimteweer te voorspellen.
Eerste publicatie: 25 maart 2020
Bron: Chinadaily.com