Ruimtevaartnieuws

Drie astronauten op weg naar Tiangong ruimtestation

China heeft zijn derde bemanning naar het Tiangong ruimtestation gelanceerd. Onder de bemanning Liu Yang die in 2012 de eerste Chinese vrouw in de ruimte werd.

Lancering Shenzhou 14
Lancering van de bemande Shenzhou 14 met behulp van een Lange Mars 2F op 5 juni 2022. Credit: CCTV+.

De lancering gebeurde met behulp van een Lange Mars 2F raket vanaf het Jiuquan Satellite Launch Center om 04:44 uur Nederlandse tijd.

De drie Shenzhou 14 bemanningsleden – commandant Chen Dong, Liu Yang en Cai Xuzhe – werden op zaterdag 4 juni 2022 als officiële bemanning gepresenteerd. Ze zijn nu op weg naar Tianhe, de kernmodule van het in aanbouw zijnde ruimtestation Tiangong. Ze zullen ongeveer 6 uur na de lancering koppelen aan deze module.

De verwachting is dat de drie ruimtevaarders zes maanden aan boord van Tianhe blijven. De 43-jarige Chen, hij maakte in 2016 deel uit van de Shenzhou 11 missie, is aan zijn tweede missie begonnen en zijn eerste als commandant. De eveneens 43-jarige Liu werd in 2012 aan boord van de Shenzhou 9 de eerste Chinese vrouw in de ruimte. Zij maakt haar tweede vlucht. Voor de 46-jarige Cai is het zijn eerste verblijf in de ruimte.

De drie bemanningsleden werden geselecteerd uit de tweede astronautenselectie van China in 2010. Dit is dus de eerste missie waar geen astronaut van aanwezig is uit de allereerste selectieronde.

De astronauten worden verwacht in de 16,6 meter lange Tianhe module die in april 2021 werd gelanceerd. Deze module is tot nu toe door zes astronauten bezocht. Dit waren de bemanningen van de Shenzhou 12 en Shenzhou 13.

De drie astronauten zullen de aankomst van twee nieuwe modules moeten begeleiden. Wentian (Zoektocht naar de Hemel) en Mengtian (Dromend over de Hemel) die eind juli en oktober geworden gelanceerd.

Nadat de modules Tianhe hebben bereikt en daar aanmeren zal de bemanning, in samenwerking met teams op Aarde, de grote robotarm van Tianhe gebruiken om de modules te verplaatsen van de voorste koppelpoort naar de laterale poorten.

Het succes van deze missies zou de voltooiing van het T-vormige ruimtestation Tiangong betekenen. Het Shenzhou 14 team zal naar verwachting ook ruimtewandelingen maken, onderwijsactiviteiten ondernemen, nieuwe apparatuur installeren zowel binnen als buiten het ruimtestation en wetenschappelijke experimenten uitvoeren.

De Wentian module bevat de nieuwe verblijven van de bemanning. Dus, als alles volgens plan verloopt, zal de Shenzhou 14 bemanning later dit jaar het volgende trio astronauten kunnen verwelkomen.

De verwachting is dat Shenzhou 15 in december wordt gelanceerd. Als die bij het Tiangong ruimtestation aankomt dan zal dit de eerste keer zijn dat er een overdracht van bemanning plaatsvindt. Gedurende enkele dagen bevinden er zich dan zes astronauten i het ruimtestation.

China startte in 1992 met zijn ruimtestation-project. Eerst werden mensen naar de ruimte gelanceerd en daarna werden er kleine testlaboratoria geschikt voor kortdurende bezoeken gelanceerd. Als het Tiangong ruimtestation eenmaal klaar is dan is het ongeveer 20% zo zwaar als het International Space Station.

Afgelopen maand lanceerde China ten behoeve van de Shenzhou 14 missie de Tianzhou 4 vrachtcapsule met aan boord een grote hoeveelheid voorraad, brandstof en wetenschappelijke instrumenten.

Ondertussen staan de Shenzhou 15 en een Lange Mars 2F raket stand-by op de lanceerbasis in Jiuquan, dit in het geval van een noodsituatie met Shenzhou 14.

Eerste publicatie: 5 juni 2022
Bron: Xinhua.net