Zonnestelsel Nieuws

Nieuw algoritme vindt meer dan 100 asteroïden in historische data

Onderzoekers hebben met een innovatief astrodynamisch algoritme meer dan 100 asteroïden gevonden die onopgemerkt waren gebleven in gearchiveerde opnames van de sterrenhemel.

animatie van bekende aardscheerders
Een animatie die de locatie van de sinds januari 2018 bekende aardscheerders toont. De baan van de Aarde is gemarkeerd met een witte lijn. Credit: NASA/JPL-Caltech)

Asteroïden zijn rotsachtige objecten die zijn overgebleven na het ontstaan van het zonnestelsel meer dan 4 miljard jaar geleden. Deze rotsachtige objecten, die in grootte variëren van enkele meters tot honderden kilometers in doorsnede, zijn te klein om als planeten te worden beschouwd.

De 104 voorheen onbekende asteroïden werden gedetecteerd met behulp van een nieuw algoritme genaamd Tracklet-less Heliocentric Orbit Recovery (THOR). Dit maakt deel uit van het Asteroid Analysis and Mapping (ADAM) cloudgebaseerde astrodynamicaplatform van het Asteroid Institute. Dit algoritme herkent asteroïden en berekent hun banen door lichtpunten te koppelen in verschillende opnames van de sterrenhemel die consistent zijn met de banen van asteroïden. Dit schrift de B162 Foundation in een verklaring. B612 Foundation is een non-profitorganisatie die onderzoek en technologieën ondersteunt voor het in kaart brengen van en navigeren door het zonnestelsel.

Het ontdekken en volgen van asteroïden is cruciaal om ons zonnestelsel te begrijpen, de ontwikkeling van de ruimte mogelijk te maken en onze planeet te beschermen tegen inslagen van asteroïden, aldus Ed Lu, uitvoerend directeur van het Asteroid Institute, een programma van de B612 Foundation.

Met THOR draaiende op ADAM kan elke telescoop met een archief nu aan telescoop voor het vinden van asteroïden worden. Men gebruikt de kracht van massale berekeningen om niet alleen meer ontdekkingen met bestaande telescopen mogelijk te maken maar ook om asteroïden te vinden en te volgen in historische afbeeldingen van de sterrenhemel die voorheen onopgemerkt waren gebleven omdat ze nooit bedoeld waren voor het zoeken naar asteroïden.

De nieuwe asteroïden werden gevonden met behulp van historische gegevens uit de NOIRLab Source Catalog. Deze gegevens zijn geanalyseerd door het THOR-algoritme op het ADAM-platform dat draait op Google Cloud. De NOIRLab-gegevens omvatten een verzameling van bijna 68 miljard waarnemingen die tussen 2012 en 2019 zijn gedaan door het National Optical Astronomy Observatory. De kandidaat-asteroïden werden ter bevestiging voorgelegd aan het Minor Planet Center van de internationale Astronomische Unie.

Een uitgebreide kaart van het zonnestelsel geeft astronomen kritische inzichten voor zowel de wetenschap als de planetaire verdediging, aldus Matthew Holman, een expert op het gebied van zoekalgoritmes bij het Harvard & Smithsonian Center for Astrophysics en de voormalige directer van het IAU Minor Planet Center. Tracklet-less algoritmes, zoals THOR, breiden het soort datasets dat astronomen kunnen gebruiken bij het bouwen van zo’n kaart enorm uit.

Het identificeren van deze eerste 104 asteroïden met behulp van het THOR-algoritme opent de deur voor nog meer ontdekkingen van asteroïden met behulp van historische telescoopdata in de toekomst, aldus de onderzoekers.

Eerste publicatie: 4 juni 2022
Bron: space.com