Ruimtevaartnieuws

Chang’e 5 heeft zijn maanstenen verzameld en is weer opgestegen

Chang'e 5 stijgt op van de Maan
De Chang’e 5 module stijgt op van de Maan. De opname is op 3 december 2020 gemaakt door de lander die blijft staan nabij Mons Rümker in de Oceaan der Stormen. Credit: CNSA/CLEP)

De Chinese ruimtesonde Chang’e 5 heeft de eerste verse maanmonsters verzameld sinds tientallen jaren. China heeft een kleine ruimtesonde vanaf het oppervlak van de Maan gelanceerd. Het is de volgende kritische stap in de ambitieuze Chang’e 5 missie om materiaal van de Maan naar de Aarde te brengen.

De kleine sonde werd om 16.10 uur Nederlandse tijd vanaf de Chang’e 5 lander, die terecht is gekomen nabij Mons Rümker in de lavavlakte Oceanus Procellarum (de Oceaan der Stormen), in een baan om de Maan gelanceerd. Aan boord de eerste verse maanmonsters sinds 1976.

Zes minuten na de lancering kwam de sonde in een baan om de Maan. Hier draait al een orbiter van de Chang’e 5 missie. De twee moeten elkaar zien te vinden in de ruimte. De kostbare lading van de kleine opgestegen sonde wordt dan overgeheveld naar de orbiter en teruggebracht naar de Aarde.

Die koppeling is de volgende uitdaging voor de missie. Door de grote afstand tussen de Aarde en de Maan is er sprake van een vertraging in de communicatie. De koppeling tussen de opgestegen sonde en de orbiter zal helemaal geautomatiseerd moeten verlopen.

De koppeling zal op zaterdag 5 december plaats gaan vinden. Als alles goed gaat zal China dan de laatste stap kunnen zetten om de eerste maanmonsters sinds 44 jaar naar de Aarde te halen.

Als de koppeling slaagt dan zullen we nog een aantal dagen moeten wachten. De Chang’e 5 zal enkele dagen in een baan om de Maan wachten voordat er een gunstige positie is bereikt om de stuwraketten af te vuren en richting Aarde te komen.

Als dat allemaal goed verloopt dan komt de Chang’e 5 op de juiste koers om de capsule met zijn kostbare lading af te leveren in het gebied dat Siziwang Banner heet, in de Chinese provincie Binnen-Mongolië. Deze plek werd door China ook gebruikt tijdens de bemande Shenzhou-missies.

De Chang’e 5 missie begon op 23 november 2020 toen de ruimtesonde met behulp van een Lange Mars 5 werd gelanceerd. Vier en een halve dag later kwam de ruimtesonde in een baan om de Maan.

Op 1 december 2020 landde de lander op de Maan. De sonde begon vrijwel onmiddellijk met het maken van foto’s en boren en opscheppen van materiaal. Binnen 19 uur na de landing werd een speciale container gevuld en in de capsule geplaatst die nu dan weer is opgestegen van de Maan.

Die kleine sonde weegt slechts enkele honderden kilogrammen en moet een snelheid van 1,67 kilometer per seconde versnellen om in een baan om de Maan te komen.

Het duurt ongeveer twee dagen om de banen van de orbiter en de opgestegen sonde te synchroniseren. Het duo heeft daarna slechts 3,5 uur om te kunnen koppelen. Als dit succesvol is wordt de container met de kostbare maanmonsters overgezet naar een volgende capsule die naar de Aarde terugkeert. Deze terugkeercapsule is bevestigd aan de orbiter.

Eerste publicatie: 3 december 2020
Bron: Xinhua en anderen