Ruimtevaart

China’s Chang’e 4 missie is aan de 16de werkdag op de Maan bezig

de route van de chinese maanrover yutu 2
De groene lijn toont de route die Yutu 2 heeft afgelegd vanaf de landingsplaats. De gele lijn is de nieuwe route voor de rover. Credit: BACC)

De Chinese Chang’e 4 missie is begonnen aan de 16de dag op de verre zijde van de Maan. De maanrover Yutu 2 gaat aan een reis beginnen om nieuwe gebieden te onderzoeken. Ondanks dat de beide apparaten al meer dan een jaar onder barre omstandigheden op de Maan zijn verkeren zowel de Chang’e 4 lander als de Yutu 2 maanrover nog steeds in een uitstekende gezondheid.

Nadat de Zon was opgekomen in de Von Kármán krater werd Yutu 2 werd op 17 maart 2020 wakker, 16 uur later, op 18 maart 2020, gevolgd door de lander . Aldus het China Lunar Exploration Program.

De lander zal verder gaan met zijn waarnemingen van laagfrequente radiostraling. Voor Yutu 2 is een nieuw plan opgesteld. De rover heeft al inzichten gegeven in de samenstelling van de bodem ter plekke en wat zich daaronder bevindt. Het team wil de Yutu 2 naar gebieden sturen die verder weg van het basisstation zijn gelegen.

Yutu 2 heeft tot nu toe in een gebied rondgereden dat is bedekt met materiaal dat bij inslagen is vrijgekomen maar andere gebieden verkennen zou de kennis over de bodem van de Maan kunnen vergroten.

Als de rover een zone met basalt zou kunnen bereiken dan kan men mogelijk beter de verdeling en de structuur van uitgeworpen materiaal van meteorietinslagen begrijpen. De afstand tot dit gebied is ongeveer 1,8 kilometer. Yutu 2 zou ongeveer een jaar nodig hebben om dit gebied te bereiken.

Dit plan werd opgesteld na de ontdekking van een voorheen onbekende krater waarbij het oorspronkelijke plan om richting het zuidwesten te rijden werd losgelaten. De veerkrachtige rover, ontworpen voor een levensduur van drie maanden ( 3 dagen op de Maan)maar inmiddels veel langer actief, zou echter zijn gemiddelde rijafstand enorm moeten vergroten. Yutu 2 heeft over de 15 dagen op de Maan (een dag op de Maan is gelijk aan 14 aardse dagen) gemiddeld 26,7 meter afgelegd. Dit zou vergroot moeten worden naar gemiddeld 150 meter per dag.

Zelfs al zou Yutu 2 het gebied niet kunnen bereiken dan nog zal de rover bijdragen tot een betere kennis over het oppervlak en de ondergrond waar hij overheen rijdt. Dat neemt niet weg dat de extreme traagheid waarmee robotische verkenners zich over het oppervlak van de Maan bewegen een sterk argument is om weer mensen naar de Maan te sturen.

De astronauten van de Apollo 17 legden in drie dagen tijd ongeveer 35 kilometer af en dat deden ze in ongeveer 22 uur van EVA-tijd (Extra Vehicular Activity).

Later dit jaar zal China de Chang’e 5 missie naar de Maan lanceren en er staan meer missies op stapel naar de zuidpool van de Maan. Ergens in de jaren ’30 wil China de eerste bemanden vluchten naar de Maan gaan uitvoeren. NASA werkt ondertussen aan het Artemis-programma dat astronauten tussen 2024 en 2028 naar de Maan moet gaan brengen.

Eerste publicatie: 22 maart 2020
Bron: space.com en Xinhua