De mini-maan van de Aarde is alweer weg

2020 CD3 de tijdelijke mini-maan van de Aarde
Een afbeelding van de nu weer verdwenen mini-maan die de Aarde ongeveer een jaar gezelschap heeft gehouden. Credit: The International Gemini Observatory/NSF/NRAO/AURA/G. Fedorets

 

Gedurende een korte tijd had de Aarde twee manen; onze gebruikelijk en echte maan met voetstappen van astronauten en verlaten maanauto’s aan zijn oppervlak en een miniatuur ruimtesteen die in een baan om onze planeet was gekomen. Maar aan alle mooie dingen komt een eind en dus draait de mini-maan niet meer in een baan om ons heen.

Onze voormalige mini-maan, formeel bekend als 2020 CD3, werd in februari 2020 officieel geïdentificeerd nadat het al ongeveer een jaar om de Aarde draaide. Deze kleine verrassing bleek een ongeveer 90 centimeter grote ruimtesteen te zijn. Astronomen denken dat de zwaartekracht er voor heeft gezorgd dat het rotsblok kortstondig in een baan om de Aarde kwam.

Astronomen denken nu dat het mini-maantjes alweer is weggeslingerd en op weg is om in een baan om de Zon te komen. Men weet zeker dat het mini-maantje begin februari nog in een baan om de Aarde was en men weet zeker dat het maantje zich nu in een baan om de Zin bevindt. 2020 CD3 heeft zijn baan om de Aarde vermoedelijk op 7 maart 2020 verlaten.

Het is geen verrassing dat we geen twee manen meer hebben. 2020 CD3 wordt door astronomen een tijdelijk ingevangen object genoemd en dan weet je dat het niet lang gaat duren. Oorspronkelijk dacht men dat de mini-maan in april de baan rond de Aarde zou verlaten maar dat is dus een beetje eerder gebeurd.

De eerste detectie van een mini-maan was in 2006. 2020. CD3 was het tweede tijdelijk object dat astronomen vonden. In eerste instantie wisten astronomen niet of ze te maken hadden met een ruimtesteen of dat het een defecte satelliet was of een stuk ruimtepuin. Achtereenvolgende waarnemingen toonden aan dat het moest gaan op een kleine steen ofschoon men niet weet wat voor type gesteente het is.

2020 CD3 kan een kleine asteroïde zijn of misschien zelfs eens tuk van onze eigen Maan dat tijdens de inslag van een ander object is afgebroken en in een baan rond de Aarde is gekomen. In maart 2044 zal 2020 CD3 weer in de buurt van de Aarde komen maar de afstand is dan dusdanig dat het object niet opnieuw ingevangen zal worden. Misschien gebeurt dat wel weer eens in de verre toekomst maar dat is met dergelijke kleine objecten eigenlijk niet voorspelbaar.

Als 2020 CD3 ooit weer eens in een baan om de Aarde draait dan zal dat ver voorbij onze tijd zijn. Het is veel aannemelijker dat er op de een of andere dag weer een andere steen uit de ruimte opduikt die ons enige tijd als tweede maan gezelschap houdt.

Eerste publicatie: 25 maart 2020
Bron: space.com