ESA zet 8 ruimtemissies in slaapstand wegens corona

De Trace Gas Orbiter in een baan om Mars
De Trace Gas Orbiter in een baan om Mars. Artist impression. Credit: ESA

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA zei dinsdag in een persbericht dat ze 8 ruimtesondes tijdelijk in een slaapstand gaan zetten. De actie heeft te maken met de recente corona-uitbraak waardoor er minder mankracht beschikbaar is.

De ruimtevaartorganisatie gaf verder aan dat de al minimaal aanwezige bezetting in het controlecentrum in het Duitse Darmstadt nog verder naar beneden gebracht zal worden. Dit betekent dat de instrumenten en het wetenschappelijke onderzoek van verschillende ruimtesondes tijdelijk zullen worden gestopt.

Onder deze missies de Cluster-missie bestaande uit vier ruimtesondes die sinds 2000 het magneetveld van de Aarde onderzoeken en de invloed van de zonnewind op dit magneetveld. Verder gaat het om de in 2016 gelanceerde ExoMars Trace Gas Orbiter die de atmosfeer van Mars bestudeert; de Mars Express die sinds 2003 in een vaan om Mars draait en de Solar Orbiter die de afgelopen maand werd gelanceerd en die op weg is naar de Zon.

De 8 ruimtesondes behoren tot de 21 ruimtesondes die momenteel vanuit het controlecentrum van de ESA in Darmstadt worden bestuurd. Volgens de ESA heeft één van de stafleden positief gereageerd op een COVID-19 test.

Volgens ESA heeft het in slaapstand zetten van de ruimtesondes een verwaarloosbare invloed op hun missies.

Onlangs kondigde de ESA ook al een vertraging aan van de lancering vande gezamenlijke Mars rovermissie met het Russische Roscosmos tot juli 2022. Dit uitstel heeft te maken met problemen met de parachutes die bij de landing worden gebruikt maar ook door reisbeperkingen wegens het coronavirus.

Ook NASA heeft overigens tijdelijk het werk aan de James Webb Space Telescope in Californië opgeschort wegens de uitbraak van het coronavirus. De geplande lancering in de lente van 2021 komt daarmee in gevaar.

 

Eerste publicatie: 25 maart 2020
Bron: ESA