Ruimtevaart

Rusland wil de eerste 3D-kaart van de Maan maken

Ranger 7 foto van de Maan
De eerste foto van de Maan gemaakt door een Amerikaanse ruimtesonde. De foto werd gemaakt op 31 juli 1964 ongeveer 17 minuten voor de inslag op de Maan. Zichtbaar zijn de grote kraters Alphonsus, Ptolemaeus en Arzachel. Credit: NASA/JPL.

Russische wetenschappers hebben gezegd dat Rusland, voor het eerst sinds het ineenstorten van de Sovjet-Unie, een ruimtesonde naar de Maan gaan sturen. De sonde moet in oktober 2021 gelanceerd worden.

Rusland wil de allereerste driedimensionale topografische kaart van de Maan maken en tevens wil men bepalen waar in de toekomst kosmonauten moeten gaan landen. Dit verklaarde Anatoly Petrukovich als hoofd van het Russische Space Research instituut afgelopen week.

Na de werk van Amerikaanse satellieten hebben we kaarten van het maanoppervlak, maar hier krijgen we met behulp van stereoverwerking en lichtanalyse een universele hoogtekaart van de hele Maan met een zeer hoge nauwkeurigheid, aldus Petrukovich.

Volgens hem zal de kaart helpen bij het onderzoeken van geologische structuren van de satelliet van de Aarde en zal de kaart ook gebruikt kunnen worden voor navigatie door andere ruimtesondes. Die missie, die een lander op de Maan moet zetten, staat gepland om in 2024 gelanceerd te worden.

Eerste publicatie: 24 maart 2020
Bron: persbureau RIA Novosti