De Chinese FAST telescoop vindt 114 pulsars

FAST radiotelescoop
De Chinese Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope (FAST)

De Chinese Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope (FAST) is de grootste enkelvoudige radiotelescoop ter wereld. Astronomen hebben met behulp van deze radiotelescoop sinds de testen in 2016 begonnen maar liefst 114 nieuwe pulsars geïdentificeerd.

Tussen 1 januari 2020 en 23 maart 2020 is er bijna 1000 uur waargenomen met de telescoop. Dit schrijft het National Astronomical Observatories van China in een persbericht.

Een pulsar is een hoog magnetische snel draaiende neutronenster die twee bundels van elektromagnetische straling uitzendt.

Het waarnemen van pulsars is een van de belangrijke taken van de FAST. Deze pulsars kunnen worden gebruikt om het bestaan van zwaartekrachtstraling en zwarte gaten en andere grote vragen in de natuurkunde te beantwoorden.

Daarnaast wordt de FAST ook gebruikt voor het zoeken naar interstellaire moleculen en signalen van interstellaire communicatie.

De telescoop bevindt zich in de zuidwestelijke provincie Guizhou in een natuurlijke ronde uitsparing in het karstgebergte. FAST moet de meest gevoelige telescoop op Aarde worden. De telescoop is formeel op 11 januari 2020, na testen die enkele jaren hebben geduurd, in gebruik genomen.

Eerste publicatie: 24 maart 2020
Bron: Xinhua