Ruimtevaart

Ook de Curiosity op Mars maakt selfies

Curiosity maakt een selfie
Deze selfie werd op 6 februari 2020 gemaakt door de Curiosity rover van de NASA. De rover staat inmiddels 2687 Mars-dagen op de rode planeet. De afbrokkelende laag gesteente bovenaan de afbeelding wordt “Greenheugh Pediment” genoemd. Hier is de Curiosity opgeklommen na het maken van de selfie:. Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS

De Curiosity rover van de NASA die al enkele jaren op Mars rondrijdt heeft de steilste klim tot nu toe achter de rug. De rover beklom de “Greenheugh Pediment”. Dit is een brede rotslaag die zich bovenop een heuvel bevindt. Voor de Curiosity aan de klim begon werd er eerst een selfie gemaakt waarop ook het gebied beneden Greenheugh zichtbaar is.

Voor de rover bevindt zich het gat dat geboord is tijdens het onderzoek van de steen “Hutton”. De volledige selfie is een 360°-panorama dat is samengesteld uit 86 opnames die naar de Aarde werden gestuurd. De selfie toont de rover op ongeveer 11 meter onder het punt waar hij naar toe moest klimmen over het afbrokkelende gesteente

Deze video toont hoe de robotische arm van de Curiosity rover beweegt tijdens het maken van een selfie. Credit: NASA/JPL-Caltech

Op 6 maart 2020 (de 2696ste dag op Mars voor de rover) bereikte de Curiosity eindelijk de top van de helling. Er waren drie ritten nodig om de top van de heuvel te bereiken. Tijdens de tweede rit maakte de rover een hoek van 31°. Dit was de grootste hoek die de rover maakte sinds zijn verblijf op Mars en slechts 1° minder dan de hoek die de Opportunity rover maakte in 2016. De selfie werd op 26 februari 2020 gemaakt (Sol 2687).

De Curiosity rijdt sinds 2014 op Mars rond. De rover bevindt zich op de helling van de 5 kilometer hoge Mount Sharp, de centrale berg van de Gale krater. Iedere centimeter die de rover beweegt wordt minutieus door de missieleiding voorbereid dus er is helemaal geen gevaar als de rover eens een wat steilere helling op moet. Door de constructie van de wielen kan de rover een hoek van maximaal 45° aan. Omslaan kan de rover niet maar de steile hellingen zorgen wel voor slippende wielen.

Hoe worden de selfies gemaakt?

Voor de beklimming gebruikte de Curiosity de zwart-wit navigatiecamera’s op zijn mast om, voor het eerst, een korte film te maken van zijn ‘selfiestick”, beter bekend als de robotische arm.

De missie van de Curiosity bestaat uit het bestuderen van de omgeving op Mars en te onderzoeken of die wellicht miljarden jaren geleden microbiologisch leven heeft bevat. Hiervoor wordt onder andere de MArs Hand Lens Camera, MAHLI, gebruikt. Deze bevindt zich in een koepeltje aan het einde van de robotische arm. Deze camera kan close-ups maken van zandkorrels en de structuur van gesteente. Dit is vergelijkbaar met hoe geologen in het veld met een vergrootglas de bodem bestuderen.

Door het koepeltje naar de Curiosity te draaien kan men de MAHLI gebruiken om de rover te bekijken. Omdat iedere foto van de MAHLI slechts een klein gebiedje beslaat zijn er vele afbeeldingen en armbewegingen nodig om een volledig overzicht te krijgen van de rover en zijn omgeving.

In deze video legt een van de specialisten van het Jet Propulsion Laboratory van de NASA uit hoe de Mars Curiosity rover selfies kan maken. Credit: NASA/JPL-Caltech

Eerste publicatie: 24 maart 2020
Bron: NASA/JPL