Ruimtevaartorganisaties

CSNA – China National Space Administration

Logo CSNA
Logo van de China Ntional Space Administration

China National Space Administration (CNSA) is de nationale organisatie die in China de ruimtevaartactiviteiten coördineert. In tegenstelling tot veel andere ruimtevaartorganisaties in de wereld is de CNSA niet betrokken bij het International Space Station maar heeft ze een eigen ruimtestation.

In 2003 werd Yang Liwei de eerste Chinese astronaut in de ruimte en sinds die tijd heeft de CSNA verschillende bemande vluchten uitgevoerd. In 2013 maakt een 3-persoons bemanning aan boord van de Shenzhou-9 de eerste Chinese bemande koppeling met het Chinese ruimtestation Tiangong 1.

CSNA zorgde voor de eerste geslaagde maanlanding sinds enkele tientallen jaren toen in december 2014 de Chang’e 3 en de maanauto Yutu succesvol op de Maan werden geplaatst. CSNA gebruikt de Chang Zheng (Lange Mars) raketten in verschillende uitvoeringen voor zijn lanceringen.

De weg naar de eerste lancering van een taikonaut
Er is weinig informatie bekend over het Chinese ruimtevaartprogramma. De CSNA heeft een eigen website die tijdens missies wordt bijgewerkt maar de meeste updates over de plannen van het CSNA worden door de staatsmedia vrijgegeven.

Die terughoudendheid wordt vermoedelijk veroorzaakt doordat China sinds 1949 een communistisch land is. De wortels van het Chinese ruimtevaartprogramma liggen bij wetenschappers als Qian Xuesen die ook één van de oprichters is van het Jet Propulsion Laboratory van de NASA.

Qian keerde na de machtsovername door de communisten terug naar China en in 1956 werd hij de eerste directeur van de Vijfde Research Academie van het ministerie van defensie. Dit onderzoeksinstituut was belast met het ontwikkelen van overzeese ballistische raketten en het opzetten van een ruimtevaartprogramma. Sinds die tijd is de verantwoordelijkheid voor het ruimtevaartprogramma diverse keren gewisseld van departement.

CNSA zelf werd in 1993 opgericht. Dit was een jaar na China zijn eigen bemande ruimtevaartprogramma startte. CNSA ontwikkelde de Shenzhou die is gebaseerd op de Russische Sojoez maar is gemoderniseerd met Chinese technologie.

De eerste Chinese astronaut was Yang Liwei , hij werd op 15 oktober 2003 gelanceerd m.b.v. de Shenzhou 5. In China worden astronauten overigens taikonauten genoemd. Dit is afgeleid van het Chinese woord “tàikong” en dat betekent “ruimte”. China was daarmee het derde land, na de Verenigde Staten en Rusland, dat in staat was om mensen naar de ruimte te lanceren.

Andere menselijke ruimtevaartactiviteiten
Twee jaar na de eerste ruimtevlucht van Yang werd de eerste twee persoonsbemanning gelanceerd met behulp van de Shenzhou-6. Het was een test voor de systemen van de Shenzhou en er werden experimenten uitgevoerd door de taikonauten.

Op 7 september 2008 werd de Shenzhou-7 gelanceerd, tijdens die vlucht werd door Zhai Zhigang de eerste Chinese ruimtewandeling uitgevoerd.

De Chinese astronaute Liu Yang
De eerste Chinese vrouwelijke taikonaut Liu Yang (geb. 6-10-1978)

In 2010 selecteerde China 10 nieuwe taikonauten, waaronder 2 vrouwen. In september 2011 werd het eerste Chinese ruimtestation, de Tiangong 1, gelanceerd en in november van dat jaar werden er met de Shezhou 8 onbemande koppelingen getest met de Tiangong 1. In 2012 en 2013 brachten de bemande Shenzhou 9 en Shenzhou 10 een bezoek aan Tiangong-1. Aan boord van de Shenzhou 9 o.a. Liu Yang, de eerste Chinese vrouw in de ruimte. Zij bracht in juni 2012 een bezoek aan Tiangong 1.

China hoopt medio september 2016 de Tiangong-2 te kunnen lanceren maar er zijn ook plannen voor een groter ruimtestation en China wil bemande vluchten naar de Maan gaan uitvoeren.

Andere Chinese ruimtevaartactiviteiten
In 2007 voerde China met succes een anti-satelliettest uit op een oude, afgedankte satelliet maar dit zorgde wel voor een toename van honderden stukjes extra afval in een baan om de Aarde. In 2012 moest het International Space Station uitwijken om niet in botsing te komen met de restanten van die test.

CNSA lanceert regelmatig satellieten met een Lange Mars-raket. In 2011 faalde een Lange Mars-raket en ging de te lanceren satelliet verloren. China werkt aan de nieuwe Lange Mars 5 raket die het mogelijk moet maken om delen van een groter ruimtestation te lanceren en ook missies naar de Maan mogelijk te maken.

Landing op de Maan
De maanlander Chang’e-3 maakte een geslaagde zachte landing op de Maan. Ook de maanrover Yutu die door de Chang’e 3 werd losgelaten op het oppervlak van de Maan heeft zijn diensten bewezen. Er is weinig informatie vrijgegeven over de resultaten van de missie maar er zijn wel hoge resolutie foto’s gemaakt van het oppervlak en er is een nieuw soort basaltgesteente aangetoond. In januari 2016 kondigde CSNA aan dat de opvolger Chang’e-4 zal landen op de achterzijde van de Maan. Deze missie is gepland voor 2018. Het is voor het eerst dat een ruimtesonde een zachte landing op de achterzijde van de Maan zal maken.

Daarnaast heeft China aangekondigd te werken aan een opvolger voor het nog te lanceren ruimtestation Tiangong 2 en zal er eind 2016 ook een bemanning naar Tiangong 2 gelanceerd worden. De opvolger van Tiangong 2 zal medio 2020 gereed moeten zijn. In dat jaar wil China ook een missie naar Mars lanceren. Daarnaast wordt er door CSNA gewerkt aan vrachtschepen en aan herbruikbare raketten.

Eerste publicatie: 1 oktober 2016
Bron: space.com