Vreemde steen op de verre zijde van de Maan valt tegen

Mystery Hut oftewel een stenen konijn
Het object gefotografeerd door Yutu 2. Credit: CNSA/Our Space

Na weken van voorbereiding heeft de Chinese Yutu 2-rover eindelijk een intrigerend object bereikt dat afgelopen december aan de maanhorizon verscheen. De rover onthulde dat het niets meer was dan een onregelmatig gevormde rots.

Ruimteverkenning is leuk omdat het onze fantasie de vrije loop laat. Wanneer er plotseling vreemde en onverklaarbare dingen verschijnen, zoals een dreigende vorm aan de andere kant van de Maan, kunnen we niet anders dan hopen dat het een voorheen onbekend hemelfenomeen is of het afgedankte overblijfsel van een buitenaards ruimteschip. Ondertussen herinneren rationele delen van onze hersenen ons aan het scheermes van Ockham, de wet der spaarzaamheid die zegt dat we nooit om zoek moeten gaan naar complexe verklaringen tenzij we daartoe genoodzaakt zijn.

In het geval van de zogenoemde “mysterieuze hut” wisten we altijd al dat het een rots was. Maar we wilden ijzersterk bewijs hebben en dat hebben we dan nu ook. Our Space, een Chineestalig wetenschapskanaal dat is gelieerd aan de China National Space Administration toont foto’s van de steen.

Yutu 2 ziet kubusvormig rotsblok op de Maan - vergroting
Ingezoomde afbeelding die een beter beeld geeft van de kubusvorm die de Chinese Yutu2 zag op de verre zijde van de Maan. Credit: CNSA/Our Space

Zoals Our Space het beschrijft: “De Chinese Yutu 2-rover was bezig met de verkenning van de Von Kármán-krater in het Aitken-bekken aan de zuidpool van de Maan toen hij de “opdringerige kubus” zag. De missieleiding besloot om de rover er naar toe te sturen om de steen van dichtbij te bekijken. De rover begon aan een reis van 100 meter richting de noordelijke horizon.”

Panoramafoto van de steen en zijn omgeving
Panoramafoto van de steen (rechts van het midden en aan de rand van een krater). Credit: CNSA/Our Space

De kleine zeswielige rover naderde het object in een reeks zorgvuldig georkestreerde uitstapjes waarvan de langste bijna 12 meter lang was. In feite resulteerde de langste van deze etappes erin dat Yutu 2 zijn eigen afstandsrecord voor een enkele excursie verbrak. Nadat hij een paar inslagkraters was gepasseerd en in totaal 60 meter had gereden moest de rover in de slaapstand worden gezet om de ijskoude nacht op de Maan te overleven.

Toen Yutu 2 op de ochtend van zijn 38ste dag op de Maan, 27 december 2021 op Aarde, wakker werd had hij nog 30 meter te gaan. Hiervoor waren drie rijsessies nodig. Deze week kwam Tutu 2 eindelijk binnen 10 meter van het object waardoor de missieleiding een panoramaopname van de omgeving kon maken.

Deze opname onthulde de ware identiteit van het object: een rots. Misschien enigszins teleurstellend totdat een lid van de missieleiding in de vorm van de steen een konijn dacht te herkennen: Yutu!

Yutu betekent “Jade Konijn” en de steen lijkt enigszins op een gehurkt konijn met zijn grote oren rechtsboven en gezicht dat neerkijkt naar het maanoppervlak. Het is een goed voorbeeld van pareidolie (een vorm van illusie waarbij iemand een zodanige interpretatie van onduidelijke of willekeurige waarnemingen heeft dat hij hierin herkenbare dingen meent waar te nemen).

Op 6 januari heeft Yutu 2 een volledige kilometer afgelegd sinds de landing op de verre zijde van de Maan op 3 januari 2019. Yutu 2 maakt deel uit van de Chang’e 4-missie. Op 11 januari viert de rover drie jaar verkenning van het maanoppervlak. Yutu 2 wordt binnenkort weer in slaapstand gezet waarna het de rots en de inslagkrater direct erachter zal blijven verkennen.

Eerste publicatie: 8 januari 2021
Bron: Our Space