Ruimtevaartnieuws

China wil zebravisjes naar het Tiangong ruimtestation sturen

China is van plan om zebravisjes naar zijn ruimtestation te sturen. De experimenten met de visjes zullen helpen bij het onderzoek naar het verminderen van botverlies bij astronauten.

Zebravisje - Danio rerio
Door Azul – Eigen werk, Copyrighted free use,

De kleine vissensoort zal in een baan om de Aarde worden gestuurd als onderdeel van onderzoek naar de interactie tussen vissen en micro-organismen in een klein gesloten ecosysteem, het experiment zal ook helpen bij onderzoek naar botverlies bij astronauten

Zhang Wei van het Chinese bureau voor bemande ruimtevaart vertelde de Chinese media over het plan tijdens een “Space Station Science and Application Project Solicitation Seminar” in Beijing dat op 10 juli werd gehouden. Verdere informatie over de tijdlijn van het experiment en zijn aquatische apparaat is niet bekend gemaakt.

Het zal niet de eerste keer zijn dat er vissen de ruimte in worden gestuurd. NASA’s Aquatic Habitat of AQH, ontworpen om te bestuderen hoe microzwaartekracht het leven in zee beïnvloedt, werd in 2012 naar het internationale ruimtestation ISS gestuurd. Het huisvestte een kleine school medaka, een kleine zoetwatervis afkomstig uit Japan.

Zebravisjes, oftewel Danio rerio, werden eerder in 1976 aan boord van de Sojoez-21 missie naar het ruimtestation Saljoet 5 van de Sovjet-Unie gebracht. Kosmonauten die experimenten met de vissen uitvoerden ontdekten dat de zebravis een deel van hun gedrag leek te veranderen als reactie op het leven in microzwaartekracht.

Het sturen van de dieren naar de ruimte dateert van 1947 maar werd pas veel bekender toen de Sovjet-Unie in 1957 het hondje Laika aan boord van de Spoetnik 2 lanceerde. Laika raakte op tragische wijze oververhit en stierf slechts enkele uren na haar vlucht.

Eerste publicatie: 23 juli 2023
Bron: space.com