Ruimtevaartnieuws

Zhurong rover klaar voor eerste winter op Mars

De Chinese Zhurong rover bereidt zich voor op zijn eerste winter op de rode planeet terwijl zijn begeleider rondjes blijft draaien om Mars van bovenaf in kaart te brengen.

Krater Triolet op mars
Een hoge resolutie opname van de krater Triolet gemaakt door Tianwen-1 op 17 april 2022. Credit: CNSA/PEC)

Zhurong is een onderdeel van de Chinese Tianwen-1 missie en is inmiddels meer dan 350 dagen actief in Utopia Planitia. In die tijd heeft de rover, volgens een recente update van het China National Space Agency, meer dan 1900 meter afgelegd.

Doordat de winter op het noordelijk halfrond van Mars begint te naderen ontvangt de rover nu echter minder energie van de Zon.

Om dit te compenseren heeft het Zhurong team de hoek van de zonnepanelen een beetje veranderd zodat ze maximaal zonlicht op kunnen vangen. Om energie te sparen wordt Zhurong ook minder uren per dag gebruikt

Zhurong heeft een automatische slaapmode voor het geval de energieniveaus onder een bepaald punt komen. De rover wordt dan in een slaapstand gezet totdat de omstandigheden verbeteren. Vermoedelijk zal juli de koudste periode voor Zhurong zijn.

Deel van Valles marineris gefotografeerd door Tianwen-1
Een medium resolutie opname van een deel van Valles Marineris, gemaakt op 1 april 2022 door de Tianwen-1.Credit: CNSA/PEC.

Maar voor nu functioneert de rover nog. Een nieuwe afbeelding die door de navigatie- en terreincamera van Zhurong is gemaakt toont gesteente dat door een meteoorinslag is verspreid.

Ondertussen draait de Tianwen-1, die Zhurong op een zeven maanden durende reis naar mars bracht, nog steeds rondjes om de planeet heen.

Marslandschap gefotografeerd door Zhurong
Gesteente verspreid over Mars in de buurt van een inslagkrater. De afbeelding is gemaakt door de Zhurong rover. Credit: CNSA/PEC

Tianwen-1 heeft schitterende opnames gemaakt van de rode planeet. Op 1 april 2022 werd door de medium resolutiecamera een opname gemaakt van Valles Marineris en op 17 april 2022 fotografeerde de hoge resolutiecamera de krater Triolet.

Tianwen-1 dient als een verbindingssatelliet voor de Zhurong rover maar voert ook eigen wetenschappelijk onderzoek uit.

Eerste publicatie: 14 mei 2022
Bron: space.com, Xinhua.net