Ruimtevaartnieuws

NASA’s Curiosity Rover ziet deuropening op Mars

De Curiosity rover van de NASA nam op 7 mei 2022 een foto van een vreemde structuur op het oppervlak van Mars; een schijnbaar rechthoekige en schaduwrijke opening in een blootgestelde rots van de planeet die eruit ziet alsof deze naar het ondergrondse van Mars leidt.

Foto van de Curiosity rover die iets toont dat lijkt op een deuropening op Mars.
De Curiosity rover maakte op 7 mei 2022 deze opname van een vreemde structuur die lijkt op een deuropening. Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS

De opname werd op 7 mei gemaakt door de MastCam van de Curiosity tijdens de afdaling op Mount Sharp. Hoewel de korrelige zwart-witopname voer is voor samenzweringstheoretici toont het vrijwel zeker niet de toegang tot een ondergrondse buitenaardse samenleving.

Het is gewoon de ruimte tussen twee breuken in een rots. Dat stelt Ashwin Vasavada, projectwetenschapper van het Mars Science Laboratory. Curiosity is door een gebied getrokken dat is ontstaan uit oude zandduinen. Deze zandduinen werden in de loop van de tijd aan elkaar gecementeerd waardoor de zandstenen ontsluitingen ontstonden die Curiosity nu ziet.

De breuk is slechts ongeveer 30 centimeter hoog en dat, toen deze zandduinen eenmaal waren samengeperst ze in de loop van de tijd werden begraven en uitgegraven terwijl het zand op het oppervlak van de planeet verschoof. Tijdens dit proces stond de zandsteen onder wisselende druk waardoor deze op verschillende plaatsen knikte en brak. De breuken die we in dit gebied zien zijn over het algemeen verticaal. Deze specifieke breuk in de vorm van een deuropening is waarschijnlijk op twee manieren ontstaan.

Volgens Vasavada hebben we vermoedelijk te maken met twee verticale breuken waar het middelste deel is weggevallen, of het is een verticaal breuk en zijn de blokken een beetje uit elkaar geschoven.

De Curiosity rover rijdt sinds augustus 2012 in de Gale krater rond. De rover heeft sinds zijn 3472 Martiaanse dagen durende verblijf op de planeet inmiddels bijna 28 kilometer afgelegd. Als Curiosity niet druk bezig is met het onderzoeken van gesteente en bodemmonsters dan worden er foto’s gemaakt met de panoramische MastCam.

Deze foto van de Curiosity is een goed voorbeeld van onze neiging om bekende vormen te zien in een onbekende omgeving. We noemen dit pareidolia. In het verleden hebben mensen gedacht al heel andere dingen gezien te hebben op de planeet, zoals een eekhoorn en een lepel.

Eerste publicatie: 14 mei 2022
Bron: NASA/Gizmodo