Ruimtevaartnieuws

China maakt namen bekend voor nieuwe bemande maanprogramma

China heeft op 24 februari de namen van zijn nieuwe vaartuigen voor de bemande verkenning van de Maan bekend gemaakt. De maanlander zal “Lanyue” heten en de bemande ruimtesonde “Mengzhou”, aldus het China Manned Space Agency.

De namen werden door een groep deskundigen uit bijna 2000 publieke voorstellen geselecteerd.

De maanlander die Chinese astronauten naar het oppervlak van de Maan zal brengen is “Langyue” gedoopt. Dit betekent “Omarming van de Maan”, de zegswijze verscheen voor het eerst in 1965 in een gedicht geschreven door partijleider Mao Zhedong.

Het woord “Langyue” symboliseert volgens het agentschap de ambitie en het vertrouwen van China in zijn verkenning van het heelal en de verkenning van de Maan.

De naam van het nieuwe bemande ruimteschip is “Mengzhou” of “Droomvaartuig”, wat volgens het agentschap de Chinese droom vertegenwoordigt om op de Maan te landen en aan een nieuwe reis vol ruimteavontuur te beginnen.

Er zullen twee modellen van de Mengzhou zijn: de ene zal worden gebruikt om astronauten naar de Maan te vervoeren en de andere zal het huidige Shenzhou-ruimtevaartuig vervangen om bemanningsleden tussen de Aarde en het Chinese ruimtestation te vervoeren. Dit ruimtestation draait al bijna drie jaar om de Aarde heen.

Afgelopen juli kondigde China zijn plan aan om rond 2030 zijn eerste bemande missie naar de Maan uit te voeren.

Volgens het plan zal de Chinese maanlander Lanyue uit twee delen bestaan: een maanmodule en een voortstuwingsmodule. Het geheel zal een gewicht van bijna 26.000 kg hebben. Lanyue zal in staat zijn twee astronauten en een rover van 200 kilogram te huisvesten en ze naar het oppervlak van de Maan te brengen.

De lander heeft een lichtgewicht ontwerp om de structurele efficiëntie te verbeteren en heeft een stroomredundantiefunctie. Het is de taak van de lander om de astronauten vanuit een baan rond de Maan naar het maanoppervlak te brengen en terug te keren naar een baan om de Maan.

Een illustratie toont de Chinese maanlander.
Een illustratie toont de Chinese maanlander, “Lanyue.” Credit: China Manned Space Agency

Mengzhou zal uit twee hoofdcomponenten bestaan: een terugkeermodule die astronauten zal huisvesten en als controlecentrum zal dienen tijdens ruimtevluchten en een servicemodule met stroom- en voorstuwingssystemen.

Volgens het plan zal Mengzhou bijna 9 meter lang, 4,5 meter in diameter en 22.000 kilogram zwaar zijn en drie astronauten kunnen huisvesten.

Een illustratie toont China's nieuwe bemanningsruimteschip.
Een illustratie toont China’s nieuwe bemanningsruimteschip, “Mengzhou.” Credit: China Manned Space Agency

Momenteel vordert het onderzoek en de ontwikkeling van de Mengzhou, de Lanyue en de superzware draagraket Lange Mars 10, aldus het Chinese persbericht.

De Lange Mars-10 draagraket heeft twee configuratieontwerpen: een standaardcombinatie van kernen van de eerste, tweede en derde trap en ontsnappingstoren, met boosters of zonder boosters. De variant met boosters zal worden gebruikt om de maanlander en het ruimtevaartuig in een baan om de Maan te sturen.

Met een gewicht van 2187 ton is de 92 meter hoge raketvariant krachtiger, met 2678 ton stuwvermogen tijdens de lancering, een aanzienlijke stijging vergeleken met de huidige krachtigste draagraket van het land, de Lange Mars 5 die een lanceerkracht van meer dan 1000 ton heeft.

Eerste publicatie: 24 februari 2024
Bron: CGTN