Ruimtevaartnieuws

De Chinese Chang’e-4 missie begint aan de 22ste werkdag op de Maan

Yutu 2 aan het werk
Yutu 2 aan het werk op de verre zijde van de Maan. Credit: CNSA

De lander en de maanrover van de Chang’e-4 missie zijn op de verre zijde van de Maan begonnen aan hun 22ste werkdag.

De lander werd vrijdag 11 september 2020 om 23:15 uur Nederlandse tijd wakker gemaakt en de rover Yutu-2 begon vrijdag al om 05:54 uur Nederlandse tijd aan zijn werkzaamheden. Dit is bekend gemaakt door het Lunar Exploration and Space Program Center van de China National Space Administration.

De Chang’e-4 missie werd op 8 december 2018 gelanceerd en maakt op 3 januari 2019 als allereerste ruimtesonde een zachte landing op de verre zijde van de Maan. Lander en maanrover bevinden zich in de Von Karman krater in het aan de zuidpool van de Maan gelegen Aitken Bassin.

Een dag op de Maan komt overeen met 14 dagen op Aarde. De maannacht duurt even lang. De Chang’e-4 missie wordt altijd tijdens de steenkoude donkere nacht op de Maan in een slaapstand gezet. De lander en de rover hebben inmiddels 816 aardse dagen op de Maan overleefd.

Volgens het LESPC rijdt Yutu-2 momenteel in noordwestelijke richting naar een basaltgebied dat veel licht reflecteert. De wetenschappelijke instrumenten zoals de panoramische camera, de infrarood spectrometer, de neutrale atomendetector en de maanradar zullen wetenschappelijk onderzoek verrichten.

De door zonne-energie aangedreven rover was ontworpen voor een levensduur van 3 maanden. Die is al ruimschoots overschreden, Yutu-2 is de langst functionerende maanrover op de Maan.

Eerste publicatie: 13 september 2020
Bron: SpaceDaily