Ruimtevaartnieuws

NASA’s Moonikin is al aan boord van de Orion ruimtecapsule

Commandant Moonikin Campos zal met de Orion naar de Maan vliegen. Orion wordt gelanceerd door de nieuwe Space Launch System-raket van de NASA.

NASA's "Moonikin" paspop, gekleed in een oranje ruimtepak, zittende in lanceerpositie.
NASA’s “Moonikin” paspop, gekleed in een oranje ruimtepak, zittende in lanceerpositie. NSASA’s Moonkin Campo zal tijdens de Artemis 1-missie, het nieuwe Orion ruimtepak van de NASA dragen tijdens de lancering naar de Maan. Credit: NASA

NASA heeft de volgende stap in de Artemis 1-missie voltooid – het installeren van de gegevensverzamelende paspop Commandant Moonikin Campos in de Orion capsule die naar de Maan wordt gelanceerd bovenop een gloednieuwe megaraket.

In een tweet die op 27 juli 2022 werd gepost kondigde het Exploration Ground Systems-team van de NASA aan dat Campos met succes is geïnstalleerd in de Orion capsule – die zich bovenop de Space Launch System (SLS)-raket bevindt voor de Artemis 1-missie ronde Maan. De lancering is momenteel gepland voor 29 augustus 2022.

Moonikin Campos – vernoemd naar Arturo Campos, een elektrotechnisch ingenieur die een sleutelrol speelde bij het veilig terugbrengen van de Apollo 13-missie naar de Aarde – is een testpop op menselijke maat die nu in de stoel van de commandant voorin de capsule is vastgemaakt.

Tijdens de missie zal Moonikin NASA-wetenschappers voorzien van essentiële gegevens over wat toekomstige menselijke bemanningsleden tijdens de vlucht kunnen ervaren. Artemis 1 is NASA’s eerste lanceringstest van de Space Launch System-megaraket en een onbemande testvlucht naar de Maan voor NASA’s Artemis-programma. De gegevens van Moonikin zullen NASA helpen astronauten voor te bereiden die in 2024 rond de Maan zullen vliegen tijdens de Artemis 2-missie en de Artemis 3-missie die uiteindelijk op de Maan zullen landen.

Volgens NASA’s Exploration Ground Systems zal Moonikin vibraties en versnellingen waarmee toekomstige Artemis-astronauten te maken krijgen, meten.

Deze vitale metingen worden verzameld door twee sensoren die achter de stoel van de commandant en onder de hoofdsteun zijn geplaatst en die de versnelling en trillingen registreren die tijdens de missie naar de Maan worden gegenereerd. Campos is ook uitgerust met twee stralingssensoren om de blootstelling te meten.

Naast het dragen van belangrijke sensorische hardware draagt Campos de nieuwste mode voor vliegkleding: het eerste generatie Orion Crew Survival-ruimtepak. Hetzelfde oranje drukpak dat de astronauten zullen dragen tijdens toekomstige lanceringen en terugkeer naar de Aarde.

Campos zal niet alleen zijn tijdens de Artemis 1-missie en zal worden vergezeld door twee andere “passagiers”- Helga en Zohar – die de komende weken aan boord van Orion worden geïnstalleerd. Deze twee fantoompoppen zonder ledematen maken deel uit van het Matroshka AstroRad Radiation Experiment (MARE), dat gegevens zal vastleggen over stralingsniveaus tijdens de missie naar de Maan.

Het trio paspoppen zal voorbij de atmosfeer van de Aarde opstijgen en naar de Maan gaan als onderdeel van de Artemis 1-missie die op zijn vroegst op 29 augustus wordt gelanceerd.

Eerste publicatie: 2 augustus 2022
Bron: space.com. NASA