Ruimtevaartnieuws

Ingenuity helikopter fotografeert de Perseverance Rover

Ingenuity fotografeert Perseverance
Deze afbeelding van Zuid-Séítah in de Jezero krater werd op 4 augustus 2021 tijdens de 11de vlucht van de Ingenuity helikopter gemaakt. Beneden in het midden de schaduw van de helikopter en boven, in de witte cirkel, de Perseverance rover. Credit: NASA/JPL-Caltech.

Op 4 augustus 2021 maakte de Ingenuity helikopter van de NASA zijn 11de vlucht op Mars. Tijdens die vlucht werden diverse foto’s gemaakt.

Ingenuity begon als een technologische demonstratiemissie om te bewijzen dat het mogelijk om gecontroleerde, motorische vluchten uit te voeren op Mars. Die missie is verlengd en omgebogen naar een demonstratie bedoelt om te onderzoeken hoe een drone een ruimtelijke dimensie kan toevoegen aan missies zoals Perseverance door potentieel interessante gebieden te onderzoeken en gedetailleerde opnames te maken van nabije gebieden die mogelijk te gevaarlijk zijn om door de rover te verkennen.

Volgens het Jet Propulsion Laboratory van de NASA zijn de opnames die de helikopter maakt erg goed. Als je eenmaal de rover hebt gevonden en inzoomt op de opname dan kan je details zoals de wielen, de zendmast en de Multi-Mission Radioisotope Thermoelectric Generator (MMRTG – de energievoorziening van Perseverance) aan de achterzijde goed onderscheiden.

Zoom van de Perseverance rover
Ingezoomd beeld van de Ingenuity-opname toont Perseverance in de verte. Credit: NASA/JPL-Caltech.

Dus waar is Perseverance? Aan de onderzijde van de opname, in het midden zie je de schaduw van Ingenuity. Van hieruit ga je recht naar boven. Net voorbij het duinenveld van Zuid Séítah bovenaan de afbeelding en het rechts van het centrum is een heldere witte vlek zichtbaar. Dat is de Marsrover gezien vanaf ongeveer 500 meter en een hoogte van 12 meter.

De 11de vlucht van Ingenuity was bedoeld om voor de rover uit te blijven vliegen zodat deze de wetenschappelijke doelen van Perseverance kon blijven ondersteunen middels het maken van opnames van geologische kenmerken vanuit de lucht.

Ingenuity vloog op 4 augustus met een snelheid van 5 m/s van noord richting noordwest. Deze vlucht duurde 130 seconden waarna de helikopter op zijn 8ste vluchtveldje aankwam. Vanuit deze locatie zal Ingenuity minimaal één vlucht maken over het geologisch interessante Zuid-Séítah-gebied.

Eerste publicatie: 13 augustus 2021
Bron: NASA