Ruimtevaartnieuws

Eerste monstername Perseverance is mislukt

Twee afbeeldingen van het boorgat genomen door camera’s aan boord van Perseverance.
Twee afbeeldingen van het boorgat genomen door camera’s aan boord van Perseverance. Links een afbeelding van het boorgat genomen door een van de navigatiecamera’s van Perseverance. Rechts een compositieopname van het boorgat genomen door de WATSON-camera aan boord van Perseverance. Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS.

NASA bouwde een klein feestje toen de Perseverance rover op Mars zijn eerste monster had genomen maar ze realiseerden zich snel daarna dat de monsterpot leeg was.

De Perseverance rover heeft misschien te maken gehad met zijn eerste verstoring op Mars. De poging van vorige week om gesteente van de planeet te bemonsteren heeft helemaal niets opgeleverd. Gisteren meldde NASA dat de systemen van de rover prima hebben gefunctioneerd en dat het probleem te maken heeft met de samenstelling van de bodem op de rode planeet.

Volgens Louise Jandura, de hoofdingenieur voor bemonstering en opslag van het Jet Propulsion laboratory van de NASA toonden de volumemeting en het beeld na de meting aan dat het monsterbuisje leeg was. Het duurde een paar minuten voordat deze realiteit tot het team doordrong maar daarna schakelden ze snel over naar de onderzoeksmodus.

Het team heeft twee dagen besteed aan het analyseren van de informatie van de rover, inclusief telemetriegegevens. De rover is ontworpen om gesteentemonsters van Mars te verzamelen die omstreeks 2030 naar de Aarde gebracht moeten worden. Ze keken ook naar afbeeldingen van de boorlocatie, in de monsterbuis en zelfs het pad dat de rover heeft afgelegd sinds het boren, in een klassiek geval van waar was je toen je het het laatste zag. Misschien wel het belangrijkste was dat het team dieptemetingen van het boorgat deed met behulp van de beelden die door de WATSON-camera op de rover zijn gemaakt. Deze beelden gaven aan dat er meer steen in het gat zat dan het team zou verwachten als het boren een succes was geweest.

De lege bemonsteringsbuis van Perseverance
De lege bemonsteringsbuis van Perseverance. Hier had gesteente in moeten zitten. Credit: NASA/JPL-Caltech

Hun conclusie was dat wat verondersteld werd een monster van Marsgesteente te zijn een hoopje verpulverd stof en brokjes is dat in het boorgat en de randen erom heen zit. Er is niet genoeg gesteente in de monsterbuis gekomen en er ligt teveel beoogd monstermateriaal op de grond.

NASA denkt  nu dat de eigenschappen van het betreffende gesteente het onmogelijk maken om er iets uit te verzamelen en men verwacht dat de hele strook rots zo is. De rover presteert zoals verwacht maar deze keer werkte de rots blijkbaar niet mee. De mislukking doet denken aan de episode met de mislukte boringen van de InSight-lander van de NASA die niet kon graven vanwege een onverwachte hoeveelheid compact sediment, het zogenaamde duricrust. Dit boorproject, op een ander deel van de rode planeet, werd afgelopen januari, na talloze pogingen, stopgezet.

De hoop is echter nog niet verloren. De rover gaat naar de volgende geplande bemonsteringslocatie en tevens het verste punt in zijn wetenschappelijke campagne, de zuidkant van Mars Séítah. De Séítah is een reeks ruige duinen die eerder werden verkend door de Ingenuity helikoper. Jandura merkte op dat, op basis van de beelden van de regio, het team verwacht sedimentair gesteente van Mars tegen te komen dat meer lijkt op de rotsen die het team heeft gebruikt om de apparatuur van Perseverance te testen. Die bemonsteringspoging zal vermoedelijk begin september gaan plaatsvinden.

Eerste publicatie: 13 augustus 2021
Bron: NAS
A