De Chinese zonnetermen in de zomer

postzegels chinese zonnetermen
China Post heeft in augustus 2018 een set Postzegels uitgegeven ter gelegenheid van de 24 Chinese zonnetermen

 

Voor de Chinezen de Gregoriaanse kalender overnamen gebruikten ze hun eigen maankalender om de dagen en de uren te markeren en die zo te gebruiken voor de landbouw.

De oude Chinezen verdeelden het jaar in 24 delen die ze markeerden met 24 zonneterm dagen, in het Chinees “jieqi” genoemd. De zonnetermen zijn gebaseerd op de positie van de Zon en ze worden gebruikt voor instructies en aanwijzingen voor veel aspecten van het dagelijkse leven.

Iedere zonneterm bestaat uit 12 dagen die het seizoen markeren en 12 dagen die de tijd markeren. De zes zonnetermen samen vormen een seizoen en de termen voor seizoen en tijd wisselen elkaar af.

In dit artikel kijken we naar de Chinese zonnetermen voor de zomer: Lixia, Xiaoman, Mangzhong, Xiazhi, Xiaoshu en Dashu.

Omdat een Chinees jaar is gebaseerd op de maankalender loopt het niet parallel met de Gregoriaanse kalender en vallen de dagen van de zonnetermen niet ieder jaar op dezelfde dag.

Lixia (6 mei 2019)

Lixia is de eerste zonneterm van de zomer en vertaalt betekent het woord “het begin van de zomer”. Een oude traditie zegt dat je op Lixia je gewicht bepaalt. En als je dat doet dan wens je voor jezelf een lang leven en een gezond lichaam voor de komende maanden.

Xiaoman (21 mei 2019)

Xiaoman is de tweede zonneterm van de zomer en kan vertaald worden als “graankorrels” en dat heeft betrekking op het feit dat in deze periode graan groeit en de aren zich beginnen te vullen.

Het karakter 满 (man) verwijst naar de hoeveelheid regen die er valt. Als er geen regen is in de periode rond Xiaoman dan is het heel wel mogelijk dat er een droge periode aanbreekt in de zomer en dat is niet goed voor de groeiende gewassen op de velden.

Op Xiaoman worden bittere groenten gegeten en mensen uit het zuidwesten van China aanbaden op deze dag de zijderups.

Mangzhong (6 juni 2019)

De dag van Mangzhong betekent de komst van het midden van de zomer. Rechtstreeks vertaald betekent Mangzhong “oogsten van graan en planten van korrels”.

In centraal China werd vroeger op deze dag het graan aanbeden maar in het zuidwesten van China vonden op Mangzhong moddergevechten plaats.

Xiazhi (21 juni 2019)

Xiazhi is de langste dag van het jaar: de lengte van de dag kan in sommige delen van het noorden van China dan wel 16 uur duren. Het is de dag van de zomersolstice. In het noorden van China aten de mensen vroeger vaak noodles.

Xiaoshu (7 juli 2019)

Xiaoshu kan worden vertaald als “minder heet”, en betekent eigenlijk dat het vanaf deze periode heter gaat worden.

Vroeger hingen de mensen hun kleren buiten om te drogen in de Zon.

Dashu (23 juli 2019)

Dashu is de laatste zonneterm van de zomer en meteen ook het heetste deel van het jaar. De naam Dashu kan vertaald worden als “grote hitte” en dat is precies wat deze zonneterm is.

Op de heetste dag van het jaar worden ook pittige gerechten klaar gemaakt die je nog heter doen voelen zoals lamssoep en lychees.

 

Eerste publicatie: 4 mei 2019