De delta-Aquariden

De radiant van de delta Aquariden
De radiant van de delta Aquariden. De kaart is gemaakt voor 28 juli 02:00 uur.

Officieel beginnen de delta-Aquariden op 12 juli en hebben ze hun piek op 28 juli of 29 juli. Het is een langdurende en onregelmatige meteorenzwerm. Als je in augustus op zoek bent naar Perseïden is de kans heel groot dat je ook delta-Aquariden te zien krijgt.

Delta-Aquariden zijn jaarlijks zichtbaar tussen ongeveer 12 juli en 23 augustus met een maximum rond 28 of 29 juli. De meteorenzwerm overlapt met de jaarlijkse Perseïden die veel beroemder zijn. Begin augustus 2016 is het Nieuwe Maan en dat betekent dat er omstreeks het maximum voldoende donkere nachten zijn om delta-Aquariden waar te nemen.

Dit jaar valt het maximum op donderdag 28 juli omstreeks 14 uur. De radiant van de zwerm staat rond 4 uur in de vroege ochtend op zijn hoogste punt. Dat is 21° boven de horizon. Het gaat omstreeks 5:15 uur schemeren en omstreeks 6 uur komt de Zon op. De Maan komt om 2 uur op en is dan voor 30% verlicht. Het beste moment om de delta-Aquariden waar te nemen is kort voor opkomst van de Maan. De radiant staat dan ongeveer 16° boven de horizon. Er zijn door deze ongunstige omstandigheden maar weinig meteoren te zien.

De radiant van de delta-Aquariden bevindt zich vlak naast de ster Skat (delta Aquarii) van het sterrenbeeld Aquarius – Waterman. Delta Aquarii is een echt heldere ster maar bevind zich in de buurt van de heldere ster Fomalhaut van het sterrenbeeld Piscis Austrinus.

De meteoren zijn gemiddeld een beetje zwakker dan de Perseïden en de andere grote meteorenzwermen en dat betekent dat goede, donkere waarneemomstandigheden een must zijn. Ongeveer 10% van de meteoren van de delta-Aquariden laat een nalichtend spoor achter. De meteoren verbranden op ongeveer 100 kilometer hoogte in de atmosfeer van de Aarde.

De delta-Aquariden zijn vooral goed zichtbaar op het zuidelijk halfrond omdat de radiant daar veel hoger aan de hemel komt.

Hoe kan je een delta-Aquaride nu onderscheiden van een Perseïde? Hier komt de radiant om de hoek. Als je het spoor van een meteoor terug volgt dan kom je uit bij het vluchtpunt (radiant van waaruit alle meteoren van een familie lijken te komen).Volg je de sporen van de meteoren van de delta-Aquariden terug dan kom je uit bij de ster delta Aquarius. Is het een Perseïde dan kom je terecht in het sterrenbeeld Perseus.

De delta-Aquariden zijn afkomstig van de komeet 96P Machholz. Deze komeet werd op 12 mei 1986 ontdekt door Donald Machholz. Het is een kort-periodieke komeet met een omlooptijd van iets meer dan vijf jaar. Het aphelium van deze komeet (de grootste afstand tot de Zon) bevindt zich voorbij de baan van Jupiter. Tijdens het perihelium (de kleinst afstand tot de Zon) komt de komeet tot binnen de baan van Mercurius. De laatste periheliumpassage was op 14 juli 2012 en de volgende perihelium passage wordt verwacht op 27 oktober 2017.

Een meteorenzwerm wordt zichtbaar als de Aarde het baanvlak van een komeet passeert. Als een komeet de Zon nadert warmt hij op waardoor deeltjes worden weggestoten. Deze blijven achter in de baan die de komeet heeft beschreven. Als de Aarde de baan van de komeet doorkruist verbranden deze deeltje in de atmosfeer van de Aarde. De deeltjes van de komeet 96P Machholz raken de Aardse atmosfeer met een snelheid van ongeveer 150.000 kilometer per uur.

De meteorenzwerm de delta-Aquariden is bekend sinds 1849.

Eerste publicatie: 18 juli 2016