Site icon Kuuke's Sterrenbeelden

De Dragon van SpaceX met muizen en ander materiaal arriveert bij het ISS

Dragon arriveert bij ISS
Een Dragon vrachtcapsule van SpaceX met bijna 2600 kg aan lading arriveerde op 8 december 2019 bij het International Space Station. Credit: NASA TV

Een Dragon vrachtcapsule van SpaceX arriveerde vandaag, 8 december 2019 bij het International Space Station. De lading van bijna 2600 kg bestaat uit een robot hotel, voedsel, wetenschappelijke instrumenten en enkele muizen.

De Dragon werd door de bemanning van het ISS met behulp van de robotische arm gevangen toen het tweetal op een hoogte van 420 kilometer boven de Stille Oceaan vloog. Met het invangen eindigde de driedaagse reis van de Dragon. Deze werd op 5 december 2019 gelanceerd. Drie uur na het vangen met  de robotische arm werd de Dragon aan de Harmony module van het ISS gekoppeld.

De Dragon van SpaceX had een nuttige lading van ongeveer 2600 kilogram aan boord waaronder 952 kg voor 38 verschillende experimenten aan boord van het ISS.

Onder de wetenschappelijke apparatuur bevindt zich een, wat de NASA, “robot hotel”voor de twee Robotic External Leak Locators aan boord van het ISS. Dit zijn twee rondzwevende robots die gaslekkages op kunnen sporen. De eerste van die lekzoekers werd in 2015 al gelanceerd en de andere unit is later de ruimte in gegaan.

Dragon heeft ook 40 dappere muizen meegenomen als deel van het “Mighty Mice in Space” experiment dat de effecten van langdurige gewichtsloosheid op botten en spieren bestudeerd. De muizen zullen in vier verschillende delen van het station worden ondergebracht en ze worden vergeleken met 40 andere muizen die in gelijkaardige omgevingen op Aarde hebben wonen. Het is de bedoeling dat de muizen in januari 2020 weer naar de Aarde terugkeren.

Dragon heeft ook een bierexperiment voor Budweiser aan boord. Budweiser wil graag testen hoe gerstzaadjes groeien in de ruimte. Het is inmiddels het vierde biergerelateerde experiment dat Budweiser in het ISS laat uitvoeren.

NASA heeft ook upgrades voor het lasergestuurde Cold Atom Lab naar het ISS gestuurd. Hier wil men de koudste plek in de ruimte maken om er de kwantumeffecten op atomen te kunnen bestuderen.

De aflevering van vandaag is de 19de bevoorradingsmissie die SpaceX voor de NASA uit heeft gevoerd. De misse, CRS-19, is tevens de derde lancering voor deze hergebruikte Dragon.

Deze Dragon vrachtcapsule maakte met CRS-19 zijn derde reis naar het International Space Station. Deze Dragon werd in september 2014 en juli 2017 ook gelanceerd. Het is de tweede keer dat SpaceX een Dragon vrachtcapsule drie keer gebruikt voor een bevoorradingsmissie van de NASA. Ook tijdens CRS-20 zal een hergebruikte Dragon gelanceerd worden.

De CRS-19 missie van de Dragon eindigt op 6 januari 2020. De capsule komt dan terug naar de Aarde en zal voor de kust van Californië in de oceaan vallen. De capsule is dan geladen met bijna 820 kilogram aan wetenschappelijke monsters en andere spullen.

 

Eerste publicatie: 8 december 2019
Bron: NASA, SpaceX, space.com
Exit mobile version