Onbemande Progress MS-13 op weg naar International Space Station

Lancering Progress MS-13
Een Progress MS-13 vrachtcapsule wordt naar het ISS gelanceerd. Credit: RSC Energia

Afgelopen vrijdag 6 december 2019 werd er vanaf lanceerplatform 31 van de lanceerbasis Baiknoer een onbemande Progress MS-13 gelanceerd. Bijna 9 minuten na de lancering werd de capsule losgekoppeld van de derde trap en kwam terecht in de geplande baan.

De zonnepanelen werden volgens planning uitgevouwen. In de derde baan rond de Aarde startte de Progress MS-13 aan zijn driedaagse programma om volledig autonoom te koppelen aan het International Space Station. Dit proces wordt door specialisten van het Lead Operational Control Team van het International Space Station Russian Segment (LOCT ISS RS) gecontroleerd.

De Progress MS-13 heeft 650 kg brandstof aan boord om de tanks van het ISS bij te vullen. Daarnaast is zijn er 46 kg. Aan gasflessen aan boord en 1,35 ton lading. Onder die lading 420 liter water dat in de Rodnik systeemtanks gepompt zal worden, apparaten voor wetenschappelijk onderzoek, kleding, voedsel en andere consumables voor de bemanning.

De lancering van de Progress MS-13 was oorspronkelijk gepland voor 1 december 2019 maar toen werden er problemen gerapporteerd aan boord van de Progress zelf.

 

Eerste publicatie: 8 december 2019
Bron: Roscosmos