China lanceert zes satellieten met een enkele raket

lancering Kuaizhou raket
lancering van een Chinese Kuaizhou raket. Credit: Xinhua.

China heeft gisteren, 8 december 2019, vanaf de lanceerbasis Taiyan Satellite Launch Center in de noordelijke provincie Shaanxi zes satellieten de ruimte ingebracht. De satellieten werden met een Kuaizhou-1A (KZ-1A) raket gelanceerd en ze zijn allemaal in hun geplande baan terecht gekomen.

Het was de tweede lancering binnen 6 uur vanaf de Taiyan lanceerbasis. Eerder op de dag bracht een andere KZ-1A de Jilin-1 Gaofen 02B aardobservatiesatelliet met succes in een baan om de Aarde.

Twee lanceringen binnen zo korte tijd is een record voor de Chinese ruimtevaart en het toont de mogelijkheden aan die de Taiyanbasis heeft.

De HEAD-2A en HEAD-2B waren de eerste batch satellieten voor de Skywalker Constellation. De satellieten zijn ontwikkeld door het in Beijing gevestigde HEAD Aerospace Technology Ltd. Ze moeten wereldwijde gebruikers bedienen op het gebied van milieumonitoring, materiaaltoezicht, informatie over schepen en vliegtuigen en communicatie in noodgevallen.

De Spacety-16 en Spacety-17 satellieten werden ontwikkeld door Spacety Co, Ltd. Dit bedrijf is gevestigd in Changsha, in de Chinese provincie Hunan. Het zijn kleine satellieten met een gemiddelde resolutie die gebruikt moeten gaan worden bij het voorkomen van rampen, maritieme toepassingen, aardobservatie ten behoeve van de landbouw en het in de gaten houden van de polen.

De Tianqi-4A en Tiangqi-4B satellieten worden door een in Beijing gevestigd bedrijf ontwikkeld. Beide satellieten bevinden zich nu in een lage aardbaan. Ze zijn bedoeld voor wereldwijde Internet of Things communicatie en communicatie in noodgevallen.

De KZ-1A is een relatief goedkope vaste brandstofraket die snel inzetbaar en bewezen betrouwbaar is. De raket is ontwikkeld onder leiding van de China Aerospace Science and Industry Corporation en wordt voornamelijk gebruikt om kleine satellieten in een lage aardbaan te brengen.

 

Eerste publicatie: 8 december 2019
Bron: persbureau Xinhua