Tiangong 1 valt vermoedelijk tijdens de Paasdagen terug op Aarde

 

Tiangong-1 - het Hemelse Paleis
Tiangong-1 – het Hemelse Paleis

De laatste berekeningen van het Bureau voor Ruimteafval van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA dat is gevestigd in het Duitse Darmstadt, zeggen dat het Chinese ruimtestation Tiangong 1 vermoedelijk ergens tussen 30 maart en 2 april terug zal vallen op Aarde. Dit werd afgelopen week bekend gemaakt maar er werd meteen benadrukt dat deze periode niet in beton gegoten is en nog hoogst onzeker is.

Tiangong 1 werd in september 2016 gelanceerd en was voornamelijk bedoeld voor het testen van koppelings- en naderingstechnieken die nodig zijn om een goed ruimtestation te bouwen. China wil omstreeks 2025 een groot ruimtestation in een baan om de Aarde operationeel hebben.

De eerste koppelingsprocedure tussen een onbemande Shenzhou en de Tiangong 1 vond plaats op 2 november 2011. In juni 2012 en juni 2013 werd de Tiangong 1 bezocht door de Shenzhou 9 en de Shenzhou 10. Beide missies waren bemand.

Testcampagne

De ESA fungeert ook als gast voor een testcampagne voor de herintrede van de Tiangong 1 in de dampkring. Deze test wordt uitgevoerd oor het Inter Agency Space Debris Coordination Committee (IADC). Het IADC bestaat uit expert op het gebied van ruimte afval en andere wetenschappers van 13 ruimtevaartagentschappen en andere organisaties, waaronder de NASA, ESA, JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency), ISRO (Indian Space Research Organization), KARI (Korea Aerospace Research Institute), Roscosmos (Rusland) en CNSA (China National Space Administration).

De leden van het IADC gebruiken de terugkeer van de Tiangong 1 voor hun jaarlijkse testcampagne. De leden van het IADC delen dan hun voorspellingen over de periode waarin de Tiangong zal terugkeren op Aarde maar ze delen ook hun datasets die ze met behulp van radar en andere bronnen hebben verkregen en die gebruikt worden voor de ingewikkelde berekeningen. Het doel is om de berekeningen van de verschillende teams met elkaar te vergelijken en te verbeteren.

Waar op Aarde?

Het is nog onbekend waar de Tiangong 1 op Aarde zal vallen. Uitgaande van de inclinatie van het ruimtestation zal dat ergens tussen de 43ste breedtegraad noordelijk en de 43ste breedtegraad zuidelijk is. Dat is best een groot gebied.

Uitgaande van het gewicht en de materialen die zijn gebruikt voor de bouw van de Tiangong 1 (dat Hemels Paleis betekent) is er een mogelijkheid dat er brokstukken zijn die niet in de dampkring verbranden maar ergens op Aarde terecht zullen komen. Hoe groot die brokstukken kunnen zijn en waar die neer zullen komen is vooralsnog ook onbekend.

Eerste publicatie: 24 maart 2018
Bron: diverse persberichten