Astronomisch Nieuws

Chinese reuzentelescoop ziet “vreemde” signalen uit de ruimte

De 500 meter grote FAST radiotelescoop in de Chinese provincie Guizhou.
De 500 meter grote FAST radiotelescoop in de Chinese provincie Guizhou. Credit: Xinhua

Chinese astronomen hebben repeterende snelle radio-uitbarstingen (FRB = Fast Radio Bursts) waargenomen die mogelijk afkomstig zijn van een bron die ongeveer 3 miljard lichtjaar van de Aarde is verwijderd. De waarnemingen zijn gedaan met de grootste en gevoeligste radiotelescoop die ooit is gebouwd.

Astronomen  van de National Astronomical Observatories van de Chinese Academie van Wetenschappen (NAOC) hebben de signalen gedetecteerd met de Five-hundred meter Aperture Spherical Radio Telescope (FAST) en momenteel worden de signalen gecontroleerd m.b.v. andere waarnemingen

FRB’s zijn de helderste uitbarstingen in het heelal die we kennen, ze worden “snel” genoemd omdat de bliepjes maar kort duren, slechts enkele milliseconden. Wetenschappers hebben nog geen verklaring voor de herkomst van FRB’s.

Het waarnemen van FRB’s kan mogelijk helpen bij het onderzoek naar de herkomst en de natuurkundige mechanismes van deze FRB’s.

Chinese astronomen hebben een uitermate gevoelige 19-kanaals ontvanger geïnstalleerd op de gigantische telescoop. Deze speciaal ontworpen ontvanger wordt gebruikt om de FRB-bron FRB121102 te onderzoeken. Deze bron werd in 2015 ontdekt door de Arecibo radiotelescoop op Puerto Rico.

Van eind augustus 2019 tot begin september 2019 werden er meer dan 1200 uitbarstingen van FRB121102 gedetecteerd. Dat is het hoogste aantal gedetecteerde uitbarstingen tot nu toe.

Het FRB detectiesysteem kan parallel aan de meeste andere waarnemingstaken worden gebruikt. Het systeem zal een belangrijke rol gaan spelen in de ontdekking van nieuwe FRB’s waarbij veel nauwkeuriger de positie bepaald kan worden en men in real time hoge resolutie absorptielijnen die door de FRB’s worden opgewekt, kan waarnemen.

Gezien het belang van de bron en de schijnbaar actieve status houdt FAST de bron nu nauwgezet in de gaten. Chinese astronomen moedigen andere onderzoeksinstituten in de wereld aan om meer waarnemingen met hun instrumenten te verrichten aan FRB121102.

De FAST-telescoop bevindt zich in een natuurlijk gevormde diepe en ronde kom in de provincie Guizhou in het zuidwesten van China. De bouw van de telescoop werd in 2016 afgerond en sinds deze maand zijn alle testen afgerond en is de telescoop volledig operationeel.

Astronomen uit meer dan 10 landen zijn bezig met het opstellen van plannen om de FAST zo goed mogelijk in te zetten en de kracht van de telescoop volledig te benutten.

Er zijn ambitieuze waarnemingsvoorstellen gedaan voor de telescoop waaronder het waarnemen van zwaartekrachtsgolven, exoplaneten, interstellaire materie en ultra hoogenergetische kosmische straling. Volgens China moet de telescoop een grote rol gaan spelen bij de uitbreiding van onze kennis van de astronomie, astrofysica en de fundamentele natuurkunde.

Astronomen zijn er van overtuigd dat de telescoop meer ontdekkingen zal gaan doen.

 

Eerste publicatie: 11 september 2019
Bron: xinhua.net