Ruimtevaartnieuws

China wil eerste vrouwelijke astronaut naar ruimtestation lanceren

Wang Yaping is vermoedelijk de eerste vrouw die voet zet aan boord van het nieuwe Chinese ruimtestation.

De Chinese astronaute Wang Yaping
Wang Yaping, de tweede Chinese vrouw in de ruimte en vermoedelijk de eerste die een bezoek brengt aan het nieuwe Chinese ruimtestation Tiangong.

Een van de schaarse Chinese vrouwelijke astronauten zal vermoedelijk deel uitmaken van de bemanning van de aanstaande Shenzhou 13 missie naar het nieuwe Chinese ruimtestation.

De driekoppige bemanning van Shenzhou 12 is onlangs, na een verblijf van 90 dagen aam boord van de Tianhe module van het Tiangong ruimtestation, teruggekeerd op Aarde maar China bereid zich al voor op het volgende bezoek aan het ruimtestation. 20 september werd de Tianzhou 3 vrachtmodule gelanceerd en gekoppeld aan de Tianhe met aan boord 6000 kilogram aan voorraden. De verwachting is dat de Shenzhou 13 omstreeks 3 oktober vanaf de lanceerbasis Jiuquan in de Gobi woestijn naar de Tianhe module gelanceerd zal worden.

Alhoewel de bemanning nog niet officieel is aangekondigd discussiëren Chinese media openlijk over de deelname van een vrouwelijke astronaut.

Deze veronderstelling lijkt gegrond. De reservebemanning voor de Shenzhou 12-missie die Nie Haisheng, Liu Boming en Tang Hongbo naar een baan om de Aarde stuurde bestond uit Zhai Zhigang, Wang Yaping en Ye Gangfu.

Zhai vloog in 2008 toen hij de bevelvoerder was van de Shenzhou 7-missie. Ye moet nog vliegen maar hij nam in juli 2016 deel aan het Cooperative Adventure for Valuing and Excercise Human Behaviour and Performance Skills (CAVES) astronautentrainingsprogramma van de ESA. Hij deed dat samen met NASA-astronauten.

In 2012 werd Wang Yaping tijdens de Shenzhou 10-missie de tweede Chinese vrouw in de ruimte. Shenzhou 10 koppelde aan Tiangong 1. Dit ruimtestation was ontworpen als test voor de veel grotere Tianhe module. Wang deed er wetenschappelijke experimenten en ze gaf vanuit een baan om de Aarde les aan schoolkinderen.

Wang maakte deel uit van de back-upbemanning voor Shenzhou 10. Deze back-up werd de bemanning voor Shenzhou 10. Het is bekend dat Wang eerder dit jaar trainde voor ruimtestationmissies.

Indien bevestigd voor Shenzhou 13 wordt Wang de eerste vrouw die het nieuwe Chinese ruimtestation bezoekt. Haar verwachte deelname is opmerkelijk aangezien het Chinese astronautenkorps voornamelijk uit mannen bestaat. Slechts twee van de twaalf Chinese astronauten die tot nu toe naar de ruimte zijn gevlogen waren vrouwen. De eerste was Liu Yang die in 2012 aan boord van de Shenzhou 9 was. Dit was een jaar voor Wangs eigen vlucht.

De situatie zal waarschijnlijk nog meer door mannen worden gedomineerd. China voltooide in 2020 een nieuwe selectieronde voor astronauten, na voor het eerst aanvragen te hebben geopend voor ook luchtmachtpiloten. Van de 18 geselecteerden was er echter maar één vrouw.

Eerste publicatie: 26 september 2021
Bron: space.com/global times