Ruimtevaartnieuws

China’s Chang’e-4 1000 dagen op de verre zijde van de Maan

De lander en de rover van de Chang’e 4 missie waren afgelopen woensdag 1000 dagen aan het werk op de verre zijde van de Maan. Dit meldt het Lunar Exploration and Space Program Center van de China National Space Administration in een persbericht.

Yutu2 op de verre zijde van de Maan
De maanrover Yutu2 op de verre zijde van de Maan, gefotografeerd vanuit de lander van de Chang’e 4. Credit: CNSA

De lander en de Yutu-2 rover zijn nog steeds in een goede conditie. De instrumenten aan boord werken ook nog steeds naar behoren en worden nog steeds voor wetenschappelijk onderzoek van de verre zijde van de Maan gebruikt.

Sinds afgelopen woensdag, 29 september 2021, heeft de Yutu-2 839,7 meter afgelegd en 3632 Gb aan data verzameld.

Een maan dag is gelijk aan 14 aardse dagen en de nacht op de Maan duurt uiteraard even lang. Op dit moment bevinden lander en rover zich in een slaapstand. Het is namelijk hun 34ste nacht op de Maan. Het is er steenkoud en zonder zonlicht kan het tweetal niet functioneren.

Het Lunar Exploration and Space Program Center publiceert nog steeds nieuwe gegevens van de missie. De Chang’e 4 ruimtesonde werd op 8 december 2018 gelanceerd en maakte op 3 januari 2019 de allereerste zachte landing ooit in de Von Kármán krater aan de verre zijde van de Maan. Deze krater bevindt zich in het Aitken Bassin dat zich aan de zuidpool van de Maan bevindt.

Eerste publicatie: 1 oktober 2021
Bron: spacedaily & xinhua.net