China bouwt grote radiotelescoop voor zijn Mars-missie

De nieuwe Chinese radiotelescoop in aanbouw
Bouwplaats van de bestuurbare radiotelescoop in het Wuqing District in de noordelijke Chinese provincie Tianjin. Credit: Xinhua.

Met een antenne zo groot als negen basketbalvelden moet deze radiotelescoop in het noorden van China helpen bij het ontvangen van data van de allereerste Marsmissie van het land.

China bouwt de grootste bestuurbare radiotelescoop in Azië. De schotel krijgt een doorsnede van 70 meter. China gaat de radiotelescoop gebruiken voor de communicatie met zijn Mars-missie die het land later dit jaar wil lanceren.

De Chinese missie naar Mars is Tianwen-1 gedoopt en omdat een orbiter, lander en marsauto om het terrein te verkennen.

De radiotelescoop, waarvan de antenne een oppervlak heeft van negen basketbalvelden, is gebouwd door de National Astronomical Observatories van de Chinese Academie van Wetenschappen. De radiotelescoop verrijst in het Wuqing District in de noordelijke provincie Tianjin.

Tijdens de Mars-missie kan de planeet zich tot op een afstand van 400 miljoen kilometer bevinden, signalen zullen erg zwak zijn en dat vereist een grote ontvanger. De radiotelescoop is dan ook een essentieel onderdeel van de Tianwen-1 missie.

Maanmissies

China heeft al met succes vier ruimtesondes naar de Maan gelanceerd, heeft ruimtesondes om de Maan laten draaien en er op laten landen. Echter, de afstand tussen de Aarde en de Maan bedraagt 360.000 tot 400.000 kilometer terwijl de afstand tussen de Aarde en Mars varieert tussen 56 miljoen kilometer en 400 miljoen kilometer. De grootste afstand tussen Aarde en Mars is 1000 maal de grootste afstand tussen de Aarde en de Maan.

Het ontvangen van zwakke signalen is daarom een hele uitdaging die alleen lukt als er gebruik wordt gemaakt van een grote en gevoelige antenne. De nieuwe radiotelescoop gaat samenwerken met bestaande telescopen in Beijing en in de stad Kunming.

Bouw radiotelescoop

De bouw van de telescoop begon in oktober 2018 en zal in de loop van dit jaar worden voltooid. Er zijn verschillende nieuwe technologieën toegepast om de efficiëntie van de telescoop te vergroten en interferenties te onderdrukken.

Chinese radiotelescoop in aanbouw
Wetenschappers en werklui poseren voor een foto nadat de antenne is geïnstalleerd op de bouwplaats van de bestuurbare radiotelescoop in het Wuqing District in de noordelijke Chinese provincie Tianjin. Credit: Xinhua.

Mars staat volop in de belangstelling van de wetenschap. Men neemt aan dat de planeet vroeger een aards klimaat heeft gehad, dat er water heeft gestroomd en dat er mogelijk leven is geweest. Maar het onderzoeken van Mars zal ons ook meer leren over de evolutie van ons zonnestelsel.

Sinds 1961 zijn er meer dan 40 missies naar de rode planeet uitgevoerd waarvan er ongeveer de helft zijn mislukt.

De Tianwe-1 missie is de eerste Chinese missie naar Mars en de eerste Chinese planetaire missie. Als de nieuwe radiotelescoop klaar is dan zal die straks ook gebruikt kunnen worden voor andere missies in het zonnestelsel.

Eerste publicatie: 28 april 2020
Bron: Xinhua