Ruimtevaartnieuws

Onder InSight is het verrassend droog op Mars

De kansen om Martiaans leven te vinden in de omgeving van de InSight lander van de NASA lijken heel erg klein. De InSight-missie ontdekte weinig tot geen teken van water of waterijs in de bijna 300 meter onder de lander.

Selfie van de Mars InSight Lander
Een panoramische selfie van de met stof bedekte InSight lander. Deze opname is gemaakt op 24 april 2022 en het zal, volgens NASA, de allerlaatste zijn. Credit: NASA/JPL-Caltech

Dit blijkt uit een nieuw onderzoek. De ondergrond rond de landingszone – een equatoriale locatie die speciaal is gekozen vanwege het vlakke terrein en het potentieel op goede Marsbevingen – lijkt los en poreus met weinig ijskorrels tussen de gaten in de korst, aldus de onderzoekers.

Deze bevindingen sluiten niet uit dat er ijskorrels of kleine ijsballen kunnen zijn die andere mineralen niet aan elkaar verbinden. Dit zegt hoofdauteur en geofysicus Vashan Wright van het Scripps Instituut voor Oceanografie van de Universiteit van Californië

De vraag is: Hoe waarschijnlijk is het dat ijs in die vorm aanwezig is?”. Een andere mogelijke indicatie van water zijn rotsen die onder het landingsgebied aan elkaar zijn gecementeerd maar InSight heeft geen bewijs gevonden voor wijdverbreide gecementeerde sedimenten. Aldus Wright.

InSight bevindt zich in Elysium Planitia. Hier landde de ruimtesonde in 2018 om te zoeken naar Marsbevingen of trillingen veroorzaakt door interne activiteit of meteorieten die op het oppervlak van Mars botsen.

Het equatoriale gebied waar InSight zich bevindt zou in theorie ondergronds water moeten kunnen bevatten, aangezien de omstandigheden daar zelfs koud genoeg zijn om water te laten bevriezen. Maar de nieuwe bevinding daagt de aannames van wetenschappers uit over mogelijk ijs of vloeibaar water in de ondergrond bij InSight. De ruimtesonde is ontworpen om de ondergrond van mars te bestuderen.

Hoewel afbeeldingen van het oppervlak hebben gesuggereerd dat mogelijk sedimentair gesteente en lavastromen aanwezig zij onder InSight, hebben de modellen van onderzoekers onzekerheden over porositeit en het mineraalgehalte. InSight helpt een aantal van die hiaten op te vullen en de nieuwe gegevens suggereren dat “ongecementeerd materiaal” grotendeels de regio onder de InSight-lander opvult

Het is onduidelijk hoe representatief de InSight-gegevens van de Mars-ondergrond in het algemeen zijn maar er kan meer informatie komen met dank aan toekomstige missies. NASA overweegt een Mars Life Explorer die 2 meter onder het oppervlak zou kunnen boren om te zoeken naar mogelijke bewoonbare omstandigheden. Bovendien zou een voorgestelde Mars Ice Mapper-missie kunnen zoeken naar mogelijke waterreservoirs voor menselijke missies.

Een artikel op basis van het onderzoek werd onlangs in de Geophysical Research Letters gepubliceerd.

Eerste publicatie: 14 augustus 2022
Bron: NASA, space.com