Ruimtevaartnieuws

Eerste bemande lancering Boeing Starliner uitgesteld – update 2

Een nieuwe lanceerdatum is nog niet aangekondigd. Starliner zal nog minimaal een nacht moeten wachten.

Update: De lanceringpoging is verplaatst naar 11 mei 2024 03:00 uur Nederlandse tijd. Onzeker is of dan de problemen met de lanceerraket zijn opgelost. Mogelijk wordt de lancering nog eens een dag uitgesteld.

Update 2: NASA heeft bekend gemaakt dat de lancering weer is uitgesteld. De eerstvolgende poging zal op 17 mei 2024 zijn.

Starliner, het nieuwe commerciële ruimtevaartuig van Boeing, heeft afgelopen nacht zijn eerste lanceerpoging afgeblazen vanwege een probleem met een zuurstofafblaasklep op de Centaur-trap van de Atlas V-raket. De Atlas V, een raket van United Launch Alliance, heeft sinds 2002 missies gevlogen met een succespercentage van 100%, maar dit is de eerste bemande missie.

Het technische team heeft geëvalueerd dat de raket zich niet in een configuratie bevindt waarin we vandaag kunnen doorgaan met vliegen”, zei een functionaris van Mission Control in een callout-uitzending op NASA TV, ongeveer twee uur vóór de gelande lancering op 7 mei 02:24 uur.

Een nieuwe lanceerdatum is nog niet aangekondigd, maar er zijn mogelijkheden op 7 mei of 10 mei.

een grote witte raket staat 's nachts verticaal op een lanceerplatform
De Atlas V-raket werd bekroond met Starliner op zijn lanceerplatform bij Cape Canaveral Space Force Station in Florida. Credit: screenshot NASA TV

Eenmaal gelanceerd zal Starliner zijn eerste astronautenbemanning naar het internationale ruimtestation ISS brengen: Barry “Butch” Wilmore en Suni Williams. Ze zijn zowel voormalige testpiloten van de Amerikaanse marine als ervaren astronauten van het International Space Station; hun nieuwe Starliner zal naar verwachting ongeveer een week bij het ISS doorbrengen.

Wanneer Wilmore en Wulliams de ruimte in gaan zullen zij de eerste bemanningsleden zijn die dit doen vanaf het Cape Canaveral Space Station sinds Apollo 7 in 1968. Zij zullen ook de eerste mensen zijn die aan boord van een Atlas-raket de ruimte in gaan sinds Gordon Cooper dat in 1963 deed met zijn Mercury-Atlas 9.

NASA streeft ernaar om Starliner volgend jaar operationeel te hebben voor operationele missies om het al lang bestaande doel te bereiken om twee verschillende ruimtevaartuigen vanaf Amerikaanse bodem te lanceren. De andere commerciële leverancier, SpaceX, stuurt sinds de eerste testlancering in 2020 bemanningsleden naar het ISS.

Eerste publicatie: 7 mei 2024
Bron: NASA