Hubble maakt opvallende nieuwe foto van UGC 9684
NASA heeft een ongelooflijk mooie foto vrijgegeven die de Hubble heeft gemaakt van het spiraalstelsel UGC 9684.
UGC 9684 bevindt zich op een afstand van ongeveer 240 miljoen lichtjaar in de richting van het sterrenbeeld Ossenhoeder – Boötes.
Het sterrenstelsel heeft een doorsnede van ongeveer 90.000 lichtjaar en is ook bekend als LEDA 53758 en ECO 4872.
UGC 9684 is diagonaal gekanteld en gedeeltelijk naar ons toe gericht.
De schijf is troebel en doordrenkt met stof, zonder duidelijke spiraalarmen. De balk strekt zich uit vanaf de gloeiende kern over de schijf.
Volgens Hubble-astronomen toont deze afbeelding een indrukwekkend voorbeeld van verschillende klassieke galactische kernmerken, waaronder een heldere balk in het centrum van het stelsel en een halo rond de schijf.
De aanleiding voor de afbeelding was een onderzoek naar gaststelsels van Type II-supernova’s.
Deze cataclysmische stellaire explosies vinden plaats in het hele heelal en zijn van groot belang voor astronomen. Daarom scannen geautomatiseerde onderzoeken de nachtelijke sterrenhemel en proberen ze in het oog te krijgen.
De supernova die UGC 9684 onder de aandacht bracht vond in 2020 plaats. De supernova heet SN 2020pni en is uit zicht verdwenen op deze afbeelding die uit 2023 stamt.
Opmerkelijk is dat de supernova uit 2020 in dit sterrenstelsel niet de enige is die daar is waargenomen; sinds 2006 zijn er vier supernova-achtige gebeurtenissen waargenomen in UGC 9684, waarmee het op de ranglijst van de meest actieve supernova-producerende sterrenstelsels staat.
Het blijkt dat UGC 9684 een behoorlijk actief stervormend sterrenstelsel is waarvan is berekend dat het elke paar jaar één zonsmassa aan sterren produceert.
Dit niveau van stervorming maakt UGC 9684 tot een echte supernovafabriek en een sterrenstelsel om in de gaten te houden voor astronomen die deze uitzonderlijke gebeurtenissen willen onderzoeken.
Eerste publicatie: 6 mei 2024
Bron: ESA/NASA/sci-news