Eerste foto’s gemaakt door de Chinese Zhurong rover

Selfie van Zhurong en het landingsplatform
Selfie van Zhurong en het landingsplatform

De China National Space Administration heeft op 11 juni 2021 vier foto’s vrijgegeven die zijn gemaakt door de robotische Tianwen1 missie op Mars.

Drie foto’s weren gemaakt voor de camera’s van de Zhurong en tonen het bovenste deel van de rover, het landingsplatform en de omgeving van de landingsplek.

Op de foto met het landingsplatform zijn ook een stoffen nationale Chinese vlag, een tekening van de mascottes van de Olympische Winterspelen 2022 die in Beijing worden gehouden, zichtbaar. Ook zijn op deze foto duidelijk de sporen die Zhurong op het oppervlak maakte, zichtbaar.

De groepsfoto van Zhurong samen met het landingsplatform werd gemaakt door een kleine camera die oorspronkelijk aan de bodem van de rover was bevestigd en die door de rover op ongeveer 10 meter van het landingsplatform werd achtergelaten.

Na het plaatsen van de camera reed Zhurong naar het platform terug. Dit werd opgenomen door de camera die de video en de afbeeldingen via een radiosignaal naar de rover stuurde.

De achtergrond van deze foto’s wordt gevormd door het barre Martiaanse landschap waar de Tianwen 1 capsule op 15 mei 2021 landde. De sonde kwam terecht in het zuidelijk deel van Utopia Planitia. Dit is een grote lavavlakte in het grootste inslagbassin van ons zonnestelsel.

De foto’s werden tijdens een ceremonie op het hoofdkantoor van de CNSA in Beijing gepresenteerd. Zhang Kejian, directeur van de CNSA zei tijdens de ceremonie dat China de wetenschappelijke resultaten van zijn ruimtevaartmissies met andere landen zal delen zodat alle mensen op de wereld er voordeel van kunnen hebben.

Sinds vrijdag 11 juni 2021 is Zhurong 28 Martiaanse dagen (Sol genoemd) bezig met het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek.

De robotische verkenner is momenteel honderden miljoenen kilometers van de Aarde verwijderd. Het is de zesde rover op Mars. Eerder landden er al vijf Amerikaanse rovers.

De 240 kilogram zware Zhurong heeft een verwachte levensduur van minstens 90 Martiaanse dagen. De rover houdt zich bezig met het onderzoeken van landformaties, geologische structuren, bodemkarakteristieken, potentiële locaties van water en ijs en atmosferisch onderzoek. Daarnaast meet de rover magnetisme, aantrekkingskracht en andere natuurkundige eigenschappen van Mars.

Zhurong is 1,85 meter hoog en wordt voortbewegen door zes wielen en er zijn vier zonnepanelen die voor de energievoorziening zorgen.

Tianwen 1, vernoemd naar een oud Chinees gedicht, werd op 23 juli 2020 vanaf het Wenchang Space Launch Center op het eiland Hainan met behulp van een Lange Mars 5 raket gelanceerd. Het is de eerste Chinese interplanetaire missie.

Aangedreven door 48 grote en kleinere motoren legde de Tianwen 1meer dan 470 miljoen kilometer af om op 10 februari van dit jaar in een baan om Mars te komen. Onderweg werden er vier koerscorrecties uitgevoerd.

Op 24 februari kwam de Tianwen 1 in een speciale parkeerbaan om Mars en van daaruit werd de beoogde landingsplaats bestudeerd. Op 15 mei zakte de ruimtesonde naar een lagere baan en van daaruit werd de landingscapsule losgelaten.

Eerste publicatie: 11 juni 2021
Bron: Xinhua