Astronomisch Nieuws

CHIME telescoop vindt 535 nieuwe Fast Radio Bursts

De CHIME-radiotelescoop
De CIME-radiotelescoop. Credit: CHIME

De Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment (CHIME) heeft tijdens zijn eerste jaar 535 nieuwe Fast Radio Bursts gevonden, waaronder 18 repeterende bronnen.

Fast Radio Bursts (FRB’s) zijn snelle uitbarstingen van radiostraling en ze zijn een van de grote onopgeloste mysteries in de astronomie.

Hoewel astronomen een overvloed aan modellen hebben opgesteld om deze intense milliseconden durende pulsen van radiostraling te verklaren blijft hun oorsprong een onderwerp van discussie. Dat heeft grotendeels te maken met een gebrek aan goed gelokaliseerde FRB’s.

Vóór CHIME waren er minder dan 100 FRB’s gevonden en nu na één jaar waarnemen zijn dat er al honderden meer. Met al die bronnen kunnen astronomen beginnen zich een beeld te vormen van wat FRB’s eigenlijk zijn, welke fysica er achter zit en hoe ze het beste kunnen worden bestudeerd.

In sommige gevallen duurt het duizenden uren waarneemtijd om een enkele uitbarsting van sommige FRB’s te detecteren terwijl andere zich binnen een tijdsbestek van tientallen uren hebben herhaald.

De huidige steekproef geeft aan dat er significante verschillen zijn in de eigenschappen van repeterende en niet-repeterende bronnen en toekomstige studies zullen astronomen in staat stellen om te bepalen of er twee soorten gebeurtenissen worden gegenereerd door verschillende astrofysische verschijnselen, aldus de onderzoekers.

Uit de 535 FRB-gebeurtenissen die door CHIME werden gedetecteerd berekenden de astronomen dat er heldere FRB’s voorkomen met een snelheid van ongeveer 800 per dag. Dit is de meest nauwkeurige schatting van de totale frequentie van FRB’s tot nu toe.

Toen de onderzoekers begonnen met het in kaart brengen van de locaties van de FRB’s die tussen 2018 en 2019 werden waargenomen ontdekten ze dat de uitbarstingen gelijkmatig over de sterrenhemel waren verdeeld. Dit suggereert dat de FRB-populatie over het heelal is verspreid en zich niet alleen in ons eigen sterrenstelsel bevindt.

Voor elk van de 535 FRB’s werd de verspreiding ervan gemeten en de onderzoekers ontdekten dat de meeste uitbarstingen waarschijnlijk afkomstig waren van verre bronnen in verre sterrenstelsels.

Het feit dat de uitbarstingen helder genoeg waren om door CHIME te worden gedetecteerd suggereert dat ze moeten zijn geproduceerd door extreem hoog energetische bronnen.

Met meer waarnemingen hopen astronomen binnenkort de extreme oorsprong van deze merkwaardige heldere signalen vast te stellen. Volgens de onderzoekers bevatten FRB’s ook informatie over het medium waar ze doorheen reizen. Met de aanzienlijke toename van hun detecties over een reeks afstanden tot de Aarde bieden ze een mogelijkheid om onafhankelijke metingen van de materieverdeling in het heelal te maken.

Volgens de onderzoekers ontsluit het hebben van een grote steekproef van FRB’s talloze mogelijkheden. Men bevindt zich nu bijvoorbeeld in het tijdperk van het gebruik van FRB’s als kosmische sondes. Astronomen kunnen beginnen met het onderzoeken van grootschalige structuren, clusters van duizenden sterrenstelsels. FRB’s kunnen helpen bij het in kaart brengen van de verspreiding van donkere materie en de evolutie van materie in de geschiedenis van het heelal.

Nabije FRB’s, waarvan sommige worden beschreven in de nieuwe CHIME/FRB-catalogus, zijn ongetwijfeld de beste bronnen om modellen van de oorsprong en eigenschappen van FRB’s te testen.

De onderzoekers presenteerden hun resultaten en de eerste CHIME/FRB-catalogus de afgelopen week tijdens de 238ste bijeenkomst van de American Astronomical Society (AAS)

Artikelen:

Eerste publicatie: 12 juni 2021
Bron: Sci-News en anderen