Buitenaards leven - exoplaneten

Neptunusachtige exoplaneet rond nabije rode dwerg gevonden

Artist impressie TOI-1231b
Artist impressie van de neptunusachtige exoplaneet TOI-1231b. Credit: NASA / JPL-Caltech.

Astronomen hebben met behulp van de TESS ruimtetelescoop een planeet met de grootte van Neptunus gevonden in een baan rond de rode dwerg TOI-1231.

TOI-1231 is een M3-type ster die ongeveer 90 lichtjaar van de Aarde is verwijderd en die we in de richting van het zuidelijke sterrenbeeld Vela – Zeilen kunnen vinden. De ster, ook bekend onder de aanduidingen NLT 24399, L 248-27 en 2MASS J10265947-5228099 is een ster die twee keer kleiner is dan de Zon en ook minder massa heeft.

De nieuw gevonden planeet, die TOI-1231b wordt genoemd, draait met een periode van 24,3 dagen om de ster heen. De exoplaneet heeft een straal van 3,65 * de Aarde en een massa van ongeveer 15,4 * de Aarde.

Alhoewel TOI-1231b zich acht keer dichter bij zijn ster bevindt dan de Aarde tot de Zon is de temperatuur vergelijkbaar met die van de Aarde en dat is te danken aan zijn koelere en minder heldere gastster.

De planeet is groter dan de Aarde en een klein beetje kleiner dan Neptunus. Het zou dus een sub-Neptunus kunnen worden genoemd, aldus de onderzoekers.

Met een temperatuur van ongeveer 57 °C is TOI-1231b tot nu toe een van de koelste en kleinste exoplaneten die beschikbaar zijn voor atmosferische onderzoeken.

TOI-1231b is een van de weinige andere planeten die we kennen met een vergelijkbare grootte en temperatuurbereik. Toekomstige waarnemingen van deze nieuwe planeet zullen ons dus laten bepalen hoe algemeen (of juist zeldzaam) het is dat er waterwolken ontstaan rond deze gematigde werelden.

De lage dichtheid van TOI-1231b doet vermoeden dat het geen rotsachtige planeet is maar dat hij is omringd door een redelijk dikke atmosfeer. Maar de samenstelling en de dikte van deze atmosfeer zijn onbekend.

Zo zou TOI1231b een dikke waterstof of waterstof-helium atmosfeer kunnen hebben maar het kan ook een dichte waterdampatmosfeer zijn.

Elk van deze zou wijzen op een andere oorsprong, waardoor astronomen kunnen leren of en hoe planeten rond M-dwergen anders ontstaan in vergelijking met de planeten rond bijvoorbeeld onze Zon.

T-1231b werd gedetecteerd met behulp van fotometrische gegevens van TESS en werd opgevolgd met waarnemingen van de Las Cumbras sterrenwacht en het Antarctica Search for Transiting ExoPlanets-programma.

De nieuw gevonden planeet is nog steeds een rare exoplaneet maar komt wel al een stap dichterbij de planeten van ons zonnestelsel.

Vergeleken met de meeste transiterende planeten die tot nu toe zijn gevonden, die vaak verzengende temperaturen hebben die in de vele honderden of duizenden graden lopen, is TOI-1231b absoluut een ijskoud exemplaar.

Deze planeet voegt zich bij slechts twee of drie andere nabijgelegen kleine exoplaneten die de komende jaren zullen worden onderzocht met elke kans die astronomen krijgen en met een breed scala aan telescopen.

Een artikel waarin de bevindingen worden beschreven zal in de Astronomical Journal worden gepubliceerd.

 

Artikel: Jennifer A. Burt et al. 2021. TOI-1231 b: A Temperate, Neptune-Sized Planet Transiting the Nearby M3 Dwarf NLTT 24399. AJ, in press; arXiv: 2105.08077

 

 

Eerste publicatie: 11 juni 2021
Bron: Sci-News