Zonnestelsel Nieuws

Eerste kleurenopnames van Pluto en Charon

Pluto en Charon
De eerste kleurenfilmpjes gemaakt door de New Horizons laten ons Pluto en zijn grootste maan Charon zien en de complexe banen die ze beschrijven. Klik op de afbeelding om de animatie te starten. (credit: NASA/John Hopkins University)

Met behulp van opnames die door de New Horizons verkenner van de NASA zijn gemaakt van Pluto en zijn grootste maan Charon zijn enkele kleurenfilmpjes gemaakt die de complexe beweging van de banen van de twee hemellichamen laat zien. Ze draaien zo dicht om elkaar heen dat er sprake is van een dubbelplaneet systeem.

Zelfs op de lage resolutie is duidelijk te zien dat ze beiden van kleur verschillen. Pluto heeft een oranje-beige kleur en Charon is grijs. Hoe dat komt is punt van discussie bij de wetenschappers.

Op 14 juli maakt de New Horizons zijn scheervlucht langs de planeet. De kortste afstand bedraagt dan 12.500 kilometer. Het is de eerste missie naar Pluto en naar de Kuiper-gordel. De missie van de New Horizons moet ons nieuwe inzichten verschaffen over de oppervlakte eigenschappen, de atmosfeer en de manen van het Pluto-systeem.

De bijna ware kleuren filmpjes zijn gemaakt van opnames die in drie verschillende kleuren (blauw, rood en nabij infrarood) zijn gemaakt door de Multicolor Visible Imaging Camera. De opnames zijn gemaakt tijdens 9 verschillende gelegenheden tussen 29 mei en 3 juni 2015.

De twee filmpjes zijn gemaakt met dezelfde beelden maar ze laten Pluto en Charon zien vanuit een ander perspectief. In het eerste filmpje is Pluto gecentreerd en zien we de beweging van Charon om Pluto heen. Pluto draait met een periode van 6 dagen, 8 uur en 17,6minuten om zijn as en dit is ook de tijd die Charon nodig heeft om eenmaal om Pluto te draaien. Op het filmpje is een regelmatige verandering van de helderheid van Pluto zichtbaar. Dit wordt veroorzaak door donkere en heldere structuren aan het oppervlak.

Het tweede filmpje is een barycentrisch filmpje hetgeen betekent dat Pluto en Charon draaien om een gemeenschappelijk zwaartepunt. Omdat Pluto zwaarder is dan Charon ligt dit zwaartepunt veel dichter bij Pluto dan bij Charon.

Pluto en Charon
Pluto en Charon draaien om een gemeenschappelijk zwaartepunt. Klik op de afbeelding om de animatie te starten.

De New Horizons komt komt steeds dichterbij zijn doel en de kleurenopnames zullen daarom ook alleen nog maar beter worden. Men verwacht straks oppervlaktestructuren te kunnen zien op zowel Pluto als Charon van slechts enkele kilometers groot. De wetenschap zal nog enkele weken geduld moeten hebben!

 

laatste bewerking: 21 juni 2015