En ook vlucht 11 zit erop voor de Marshelikopter

Het vluchtplan van de 11de vlucht van de Marshelikopter Ingenuity.
Het vluchtplan van de 11de vlucht van de Marshelikopter Ingenuity. Credit: NASA/JPL

De Marshelikopter Ingenuity van de NASA heeft op 5 augustus 2021 zijn elfde vlucht gemaakt op de rode planeet.

De helikopter legde een afstand van 380 meter en was bedoeld om Ingenuity naar een locatie te brengen die als basis gaat dienen voor meer geologische verkenningsvluchten over Zuid-Séitah, een ruig gebied op de bodem van de Jezero krater.

Ingenuity werd op 5 augustus om 06:47 uur Nederlandse tijd gewekt en steeg drie minuten later op. De helikopter steeg tot een hoogte van 12 meter en vloog met een maximale snelheid van 19 kilometer per uur. De vlucht duurde in totaal 130,9 seconden.

De vluchtleiding in het Jet Propulsion Laboratory van de NASA bevestigde in een bericht op Twitter dat de vlucht een succes was maar gaf geen gedetailleerde informatie.

De vlucht van gisteren is een onderdeel van een lopende campagne om Ingenuity als verkenner te gebruiken voor  zijn veel grotere begeleider, de Perseverance rover. Deze rover is met geavanceerde instrumenten uitgerust maar is veel minder wendbaar en zijn bestuurders moeten het terrein waar hij overheen rijdt nauwgezet in de gaten houden.

Ingenuity is uitermate geschikt voor die taak. De vlucht van vandaag bracht de helikopter naar een nieuwe landingsplaats in een gebied dat Zuid Séitah is gedoopt. Het gebied wordt gekenmerkt door zandduinen waar de rover zich in zou kunnen vastrijden.

De helikopter heeft tijdens de vlucht enkele kleurenfoto’s gemaakt en opnames die gebruikt worden voor een 3D beeld van zijn nieuwe thuishaven. De volgende vlucht zal een verkenningsvlucht worden over Zuid Séitah. Als alles goed gaat dan zullen er vermoedelijk meer verkenningsvluchten boven die gebied volgen, aldus de vluchtleiding.

Eerste publicatie: 6 augustus 2021
Bron: NASA/space.com