Ruimtevaartnieuws

De Perseverance Rover heeft een probleem met kiezelsteentjes

De Marsrover heeft last van wat puin dat het verzamelen van monsters heeft stopgezet.

Puin in de carrousel van Perseverance
Puin in de carrousel van Perseverance. de opname is op 6 januari 2022 gemaakt door de WATSON-camera van de rover. Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS

De Perseverance-rover is tegen een probleem aangelopen nadat een op 29 december 2021 gewonnen steenmonster niet correct werd overgebracht naar de lange termijnopslag van de rover. NASA werkt momenteel aan het verwijderen van puin uit de machines van de rover voordat er meer monsters worden genomen.

Louise Jandura, hoofdingenieur voor bemonstering en opslag bij het Jet Propulsion Laboratory van de NASA schreef in een NASA-blogpost dat het probleem zich voordeed toen het gesteentemonster werd verplaatst van het uiteinde van de robotarm die het boorde naar de carrousel die de monsterbuizen bevat. Sensoren op Perseverance registreren weerstand wanneer de boorbeitel die het monster vasthoudt voor het eerst in contact komt met de carrousel en deze keer was er meer weerstand dan normaal.

Het Perseverance-team vroeg de rover om meer gegevens en vertelde de rover om de boorkop en het monster van de carrousel te nemen en foto’s te maken. Dat gebeurde op 6 januari 2022 en op 7 januari kreeg NASA de gevraagde gegevens en foto’s binnen.

Beelden van de rover tonen verschillende stukjes regoliet en kiezelstenen. Het team vermoedt dat het puin verschillende stukjes zijn van de uitgeboorde rots die tijdens het drop-off proces eruit zijn gevallen waardoor de boor niet netjes in de carrousel nestelde.

Jandura merkte op dat Perseverance in staat is om zelfs met puin in de weg monsters op te slaan maar aangezien de 2,7 miljard dollar kostende rover nog relatief nieuw is op de rode planeet en nog veel meer wetenschappelijk onderzoek moet doen hoopt het team de kiezelstenen op te ruimen alvorens verder te gaan met de missie.

Het materiaal was afkomstig van een rots die Issole is gedoopt. Het team hoopt een paar monsters te verzamelen van de kraterbodem in een gebied genaamd Séítah, herkenbaar aan zijn grote, moeilijk te navigeren zandduinen. De rotsen van Séítah zijn volgens NASA van bijzonder wetenschappelijk belang. Door het bestuderen van de richtingen waarin de lagen kantelen hebben onderzoekers vastgesteld dat de rotsen van Séítah waarschijnlijk de oudste rotsen zijn die in de hele Jezero krater zijn blootgelegd.

Uiteindelijk zal de rover de westelijke rand van de Jezero krater bereiken. Hiervan wordt aangenomen dat het een opgedroogde rivierdelta is. Gebaseerd op fossielen van microbiologisch leven op Aarde denkt het Perseverance-team dat de krater een van de beste locaties is om te zoeken naar tekenen van het oude leven op Mars.

Perseverance bracht 43 monsterbuisjes naar Mars, waarvan er inmiddels 7 zijn gevuld. De eerste en tweede buis bevatten geen steen maar de rest is met succes opgeslagen. Tegen het einde van het decennium is NASA van plan die rotsmonsters naar de Aarde te brengen waar ze dan in de jaren erna  worden geanalyseerd.

Natuurlijk moet de rover eerst deze recente hindernis overwinnen maar het ding is niet voor niks “volharding” genoemd.

Eerste publicatie: 15 januari 2022
Bron: NASA