Even voorstellen: Pandia, Ersa, Eirene, Philophrosyne en Eupheme

Jupiter en zijn manen
Op 24 januari 2015 vond er een zeldzame overgang van drie manen en hun schaduwen. Linksonder zien we Europa, Callisto bevindt zich boven en rechts van Europa nadert Io de oostelijke rand van Jupiter. Link sop de afbeelding de schaduw van Europa, de schaduw van Callisto zien we rechts. (Afbeelding credit:  NASA/ESA/Hubble Heritage Team)

 

Het publiek heeft vijf manen van Jupiter een nieuwe naam gegeven. We verwelkomen Pandia, Ersa, Eirene, Philophrosyne en Eupheme.

De namen zijn voornamelijk voorgesteld door kinderen. Ze zijn tot stand gekomen middels een wedstrijd die was uitgeschreven door het Cargenie Institution for Science in samenwerking met de Internationale Astronomische Unie. Die laatste is de officiële instantie die gaat over de naamgeving van hemelobjecten.

Als er een nieuw object wordt ontdekt dan krijgt dat traditioneel een tijdelijke naam en aanduiding. Pas daarna wordt er een procedure opgestart om tot een definitieve naam te komen. De laatste Jaren is het grote publiek vaak, door middel van wedstrijden, betrokken bij de naamgeving van exoplaneten, sterren en ook bij structuren op planeten.

Die naamgeving is niet gemakkelijk want de Internationale Astronomische Unie hanteert daar strenge regels voor. Zo eist de IAU voor Jupiter dat de manen worden vernoemd naar karakters uit de Griekse of de Romeinse mythologie die afstammelingen of metgezellen zijn van Zeus of Jupiter (Jupiter is de Romeinse naam voor de Griekse god Zeus.) Daarnaast is de naam gebonden aan een bepaald aantal letters en moet de laatste letter iets zeggen over de baan van de maan om de planeet. De namen van de manen die in een retrograde baan bewegen moeten eindigen op een ‘e’ en de namen van de manen die in een prograde beweging om de planeet draaien moeten eindigen op een ‘a’.

Pandia (S/2017 J4) is vernoemd naar de dochter van Zeus en Selene, de godin van de Maan. Deze naam werd vaak voorgesteld maar het Carnegie Instituut koos de inzending van Emma Hugo. Zij stuurde de naam in namens de sterrenkundeclub van de Lanivet School in Cornwall, Groot Brittannië. Emma tweette een afbeelding van de sterrenkundeclub met een Pandia teken en de panda die de mascotte is van de school. Dit is ter ere van het feit dat het dorp voorheen de bamboe leverde voor de dierentuin van Londen.

Ersa (S/2018 J1) is de zus van Pandia en een dochter van Zeus en Selene. Volgens het Carnegie Instituut werd deze naam meer dan 20 keer ingezonden maar het Instituut koos de inzending van de vierjarige Walter die een liedje zong over Ersa en de inzending van Aaron Quah die de naam als eerste instuurde.

Eirene (S/2003 J5) is de godin van de vrede. Ze is een dochter van Zeus en Themis. Carnegie ontving 16 inzendingen met deze naam. De eerste inzending kwam van de Twitteraar Quadrupoltensor en de andere inzending die Carnegie koos kwam van een tienjarige die dol is op de Griekse en Romeinse mythologie.

Philophrosyne (S/2003 J15) is vernoemd naar de geest van het welkom en de vriendelijkheid. Ze is ook een kleindochter van Zeus. Carnegie koos o.a. de inzending van Lunartic die een YouTube video maakte waarin hij de nieuwe naam voorstelde. In dezelfde video noemde hij ook Eupheme, de nieuwe naam voor S/2003 J3. Eupheme is de geest van de waardering en een goed voorteken. Ze is de zus van Philophrosyne en dus ook een kleindochter van Zeus.

Eerste publicatie: 27 augustus 2019
Bron: space.com