Zonnestelsel Nieuws

Even geen communicatie met Mars

Animatie van de conjunctie van Mars met de Zon
Deze animatie toont de conjunctie van Mars met de Zon. Dit is een periode dat Mars zich, ten opzichte van de Aarde, aan de andere kant van de Zon bevindt. Tijdens deze periode kan de Zon het radioverkeer met Mars verstoren en is er dus veel minder communicatie mogelijk met de ruimtesondes op en rond Mars. Credit: NASA/JPL-Caltech.

De dagelijkse communicatie tussen antennes op Aarde en die op ruimtevaartuigen op en rond Mars gaat de komende weken op een laag pitje.

Dat heeft te maken met het feit dat Mars en de Aarde zich aan weerszijden van de Zon bevinden. De Zon zendt vanuit de corona heet, geïoniseerd gas uit dat zich ver in de ruimte uitstrekt. Tijdens de conjunctie van Mars met de Zon kan dit gas er voor zorgen dat radiosignalen tussen Mars verstoort kunnen raken. Dat kan er toe leiden dat commando’s niet goed aankomen bij de diverse ruimtesondes. Die zouden daardoor beschadigd kunnen raken of ongewenst gedrag kunnen gaan vertonen.

Om er zeker van te zijn dat er geen vreemde dingen gaan gebeuren met de dure ruimtesondes zullen er geen commando’s worden verstuurd in de periode dat Mars zich ver genoeg achter de corona van de Zon bevindt in het gebied waar er verhoogd risico is op verstoorde radiocommunicatie.

NASA en ESA hebben hun ruimtesondes de laatste maanden voorbereid op deze periode. Ze zullen wetenschappelijke gegevens blijven verzamelen en sommige zullen proberen om die gegevens ook naar de Aarde te sturen. Maar er zullen geen nieuwe commando’s naar de ruimtesondes worden gestuurd, het risico op beschadigde commando’s is gewoon te groot.

Wanneer gaat die gebeuren?

Conjuncties van Mars met de Zon komen iedere twee jaar voor en de periode dat er geen commando’s verstuurd zullen worden is van 28 augustus tot 7 september 2019. Sommige missies zijn al eerder gestopt met het sturen van nieuwe commando’s.

Wat gebeurt er met de ruimtesondes?

Sommige instrumenten, zoals camera’s die grote hoeveelheden data genereren, worden tijdelijk uitgezet maar andere instrumenten blijven gewoon hun werk doen. Ze werken een soort van to-do lijst af zonder dat ze vanaf de Aarde gecontroleerd kunnen worden.

De Curiosity rover op Mars zal tijdelijk stoppen met rijden en de InSight lander zal zijn robotische arm tijdelijk niet gebruiken. De Mars Odyssey en de Mars Reconnaissance Orbiter blijven data verzamelen die door de Curiosity en de InSight zijn verzameld en die opgespaard worden tot ze naar de Aarde gestuurd kunnen worden. Ook de MAVEN zal verder gaan met zijn eigen wetenschappelijke onderzoek maar zal tijdens de conjunctie met de Zon niet als verbindingssatelliet gebruikt worden.

Dit betekent dus dat er de komende twee weken een tijdelijke pauze is in de stroom van ruwe opnames die we gewend zijn van de Curiosity, InSight en alle andere Mars missies, ook die van andere ruimtevaartorganisaties.

Wat gebeurt er als de conjunctie met de Zon is afgelopen?

Als de conjunctie is afgelopen sturen alle ruimtesondes hun gegevens die ze tijdens de conjunctie hebben verzameld naar het Deep Space Network van de NASA. Het DSN is een groot systeem van radioantennes die op Aarde staan en die worden bedreven foor het Jet Propulsion Laboratory van de NASA. Men heeft ongeveer een week nodig om alle gegevens te downloaden. Daarna zullen de ruimtesondes weer met hun normale activiteiten verder gaan.

Als de verschillende missieleidingen zien dat bepaalde gegevens zijn beschadigd dan kunnen die meestal wel opnieuw worden verstuurd.

Eerste publicatie: 28 augustus 2019
Bron: NASA