Zonnestelsel Nieuws

Nieuwe kaart van Mars toont waar ooit water was

Verdeling van vroeger water op Mars
Een kaart van gehydrateerde minerale afzettingen op Mars. Groen staat voor gehydrateerde sulfaten; rood is waterhoudende klei; oranje is carbonaatzouten en blauw zijn gehydrateerde silica en aluminiumsilicaathoudende kleien. Credit: ESA/Mars Express (OMEGA) and NASA/Mars Reconnaissance Orbiter (CRISM)

Mars is tegenwoordig droog en schijnbaar levenloos maar miljarden jaren geleden had de planeet heel veel water.

De geschiedenis van water op Mars gaat veel verder dan wetenschappers ooit dachten. Een nieuw project heeft honderdduizenden rotsformaties op de rode planeet in kaart gebracht die in het verleden mogelijk zijn veranderd door grote hoeveelheden water.

Gegevens van twee Mars-orbiters werden gebruikt om een gedetailleerde kaart te maken van minerale afzettingen op Mars om zo aan te geven waar ooit water over de planeet heeft gestroomd.

Dankzij waarnemingen van de Mars Express van de ESA en de Mars Reconnaissance Orbiter van de NASA konden onderzoekers de kaart maken. Dit project heeft volgens ESA 10 jaar geduurd. Vóór dit werk wisten wetenschappers slechts van ongeveer 1000 rotsformaties op Mars die gehydrateerde mineralen bevatten. Maar de nieuwe kaart onthult honderdduizenden van dergelijke ontsluitingen. Volgens de onderzoekers heeft hun werk aangetoond dat wanneer je de oude terreinen in detail bestudeert het niet zien van deze mineralen eigenlijk de eigenaardigheid is.

waterverdeling op Mars
Deze afbeelding toont gehydrateerde mineralen bij de Jezero krater (het grotere rode en oranje gebied linksboven) en de Gale krater (kleine groene cirkel rechts in het midden). Beide kraters zijn onderzocht door de Perseverance rover respectievelijk de Curiosity rover. Credit: ESA/Mars Express (OMEGA) and NASA/Mars Reconnaissance Orbiter (CRISM)

Mars is tegenwoordig een droge planeet maar verschillende bewijzen suggereren dat er ooit water over het opperlak van de planeet stroomde. Waterige mineralen zijn te vinden in gesteenten die in het verleden chemisch werden veranderd door water. Ze veranderden meestal in zouten en klei. Wanneer kleine hoeveelheden water een wisselwerking hebben met de rotsen blijven ze relatief onveranderd en behouden ze dezelfde mineralen als in de oorspronkelijke vulkanische rotsen. Maar als grote hoeveelheden water een wisselwerking hebben op rotsen dan worden oplosbare elementen door het water opgelost waardoor er meer aluminiumrijke klein achterblijft.

De nieuwe bevindingen suggereren dat water in de loop van zijn geschiedenis een veel grotere rol speelde bij het vormgeven van de geologie van Mars. Het is echter nog steeds niet duidelijk of de aanwezigheid van water consistent was in de tijd of dat er gedurende kortere perioden in de vroege geschiedenis van Mars eb en vloed was op de planeet. De evolutie van veel water naar geen water is niet zo duidelijk als de onderzoekers dachten. Het water stopte niet zomaar van de ene op de andere dag. De onderzoekers zien een enorme diversiteit aan geologische contexten zodat geen enkel proces of eenvoudige tijdlijn de evolutie van de mineralogie van Mars kan verklaren.

Hoewel de kaart niet alle antwoorden geeft wijst hij wel naar plekken waar meer aanwijzingen zijn te vinden. De hier geïdentificeerde gebieden zullen uitstekende kandidaat-landingsplaatsen zijn voor toekomstige missies naar Mars. Sommigen van hebben zelfs nog steeds waterijs begraven onder hun oppervlak.

De resultaten van hun onderzoek zijn in het wetenschappelijke tijdschrift Icarus gepubliceerd.

Eerste publicatie: 23 augustus 2022
Bron: ESA/Gizmodo