Trace Gas Orbiter vindt water in krater aan noordpool van Mars

De Trace Gas Orbiter van de ESA heeft een schitterende opname gemaakt van een 4 kilometer grote krater die zich in Vastatis Borealis bevindt, het grootste laaglandgebied van Mars.

krater in Vastitas Borealis
Deze nieuwe TGO-afbeelding toont een kleine krater die gedeeltelijk is gevuld met waterijs in Vastitas Borealis op Mars. Credit: ESA / Roscosmos / CaSSIS / CC BY-SA 3.0 IGO.

De Trace Gas Orbiter (TGO) arriveerde in 2016 bij Mars en begon in 2018 aan zijn wetenschappelijke missie. Het belangrijkste doel van de missie is het beter begrijpen van methaan en andere gassen die in kleine concentraties voorkomen in de atmosfeer van Mars die kunnen duiden op mogelijke biologische of geologische activiteit.

De ruimtesonde za look als verbindingssatelliet functioneren voor de tweede ExoMars missie die de Rosalind Franklin rover omvat en die in 2023 op Mars moet arriveren.

TGO levert niet alleen de beste inventarisatie ooit van de atmosferische gassen van de planeet maar levert ook spectaculaire beelden op.

De nieuwe afbeelding, gemaakt op 5 juli 2021, toont een kleine krater in de regio Vastitas Borealis.

De krater is gedeeltelijk gevuld met waterijs dat ook vooral overheerst op de noordelijke hellingen die het hele jaar door gemiddeld minder uren zonlicht ontvangen. Het donkere materiaal dat duidelijk zichtbaar is op de rand van de krater, waardoor het een enigszins verschroeid uiterlijk krijgt, bestaat waarschijnlijk uit vulkanische materialen zoals basalt.

Het grootste deel van het omliggende terrein is ijsvrij maar is gevormd door voortdurende eolische processen.

De strepen rechtsonder in de afbeelding worden gevormd door wind die het heldere ijzeroxidestof van het oppervlak heeft verwijderd waardoor een iets donkerder onderliggend substraat is blootgelegd.

Eerste publicatie: 27 december 2021
Bron: ESA